Chiar in sambata Pastelui, la Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei a pregatit un intreg festin, reinterpretand preparatele traditionale de Paste: cotlete de miel in crusta de fistic cu sos de vin si fenicul, o tarta cu branza de capra si o pasca cu ciocolata intr-o varianta reinterpretata – la pahar.

1. Miel in crusta de fistic

  • cotlete de miel
  • boia
  • piper
  • sare
  • chimen
  • sumak
  • fenicul
  • fistic
  • miere

Cotletele de miel se condimenteaza cu sare si piper. Se incinge o tigaie cu putin ulei de floarea soarelui. Cotletele se rumenesc cateva minute in tigaie.

Intr-un mojar se macina cateva seminte de chimen, putina sare, paprika afumata si sumac. Se marunteste si fisticul. In tigaia in care am rumenit cotletele se caleste fenicului maruntit.

Deasupra se toarna vin rosu si se lasa la foc mic, sa scada. Cotletele de miel rumenite in tigaie se dau prin fistic maruntit apoi se dau la cuptor. Dupa ce scoatem cotletele din cuptor, le presaram cu putina miere si le stropim cu sosul de vin si fenicul.

Aluat de tarta sarata si dulce

  • 350 gr faina
  • oregano
  • piper alb
  • ienibahar
  • 250 gr unt
  • sare
  • marar
  • un galbenus
  • zahar

350 de gr de faina si 250 gr unt se framanta impreuna cu rapiditate, cat sa nu se incalzeasca untul prea tare. Trebuie sa obtinem un aluat sfaramicios. Aluatul se imparte in doua – pentru varianta sarata si dulce. Se adauga un galbenus in aluatul pentru tarta dulce, apoi o lingura cu zahar.

In aluatul de tarta sarata se adauga sare, putin oregano, piper alb, ienibahar macinat. Pentru tarta sarata aluatul se intinde si se aseaza intr-o tava rotunda tapetata cu hartie de copt. Deasupra se pune o alta foaie de copt, peste care punem niste boabe uscate. Se da la cuptor.

Aluatul dulce se ruleaza in forma de cilindru din care se taie felii rotunde pentru niste biscuiti crocanti. Ii vom folosi la o pasca cu ciocolata – varianta la pahar.
3. Tarta cu branza de capra

  • aluat de tarta sarata
  • branza de capra
  • branza de oaie
  • ou
  • smantana
  • menta
  • ceapa verde
  • patrunjel

Un ou se amesteca cu smantana dulce, branza de oaie. Frunzele de menta proaspata si parunjelul se toaca marunt si se adauga in amestec. La fel si ceapa verde.  Amestecul se toarna peste aluatul copt de tarta sarata, se niveleaza si deasupra punem cateva rondele de branza de capra. Se da la cuptor.
4. Pasca cu ciocolata la pahar – varianta reinterpretata

  • biscuiti din aluat de tarta dulce
  •  smantana
  • fulgi de ciocolata,
  • un galbenus

In smantana calduta punem un galbenus si amestecam repede cu telul. Se adauga fulgii de ciocolata si se amesteca din nou cu mixerul, punand castronul in apa cu gheata. Se aseaza biscuitii intr-un pahar si deasupra se toarna crema de ciocolata.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 19 aprilie 2014:  Miel in crusta de fistic | Tarta cu branza de capra | Pasca cu ciocolata