Invitata lui Marius Tudosiei in aceasta editie a emisiunii Sanatatea in Bucate este oenologul Aurelia Visinescu. Printre discutii despre vinuri potrivite cu anumite feluri de mancare, avem si trei retete simple, din cateva ingrediente: chipsuri din cartofi cu branza cu mucegai, curcan cu cus cus si pere fierte in vin alb.

Chipsuri din cartofi cu branza cu mucegai

  • cartofi
  • branza cu mucegai
  • sare

Cartofii se curata si, cu ajutorul unui peeler, se fac niste cipsuri. Chipsurile se pun intr-o tava, se presara deasupra putina sare si se dau la cuptor.

La acest antreu se potriveste un vin alb, Chardonay, fermentat in butoi de stejar romanesc pe care il vom servi intr-un pahar mare. Alegerea paharului potrivit pentru un anumit tip de vin este importanta. Vinul are nevoie de aer si cu cat diametrul paharului este mai mare cu atat vinul se aeriseste si aromele sale se dezvaluie.

Curcan cu cus cus

  • carne de curcan
  • ardei kapia
  • lemongrass
  • feteasca neagra
  • cus cus
  • unt

Carnea de curcan se taie in fasii inguste. La fel se taie si ardeiul kapia. Carnea se pune sa se rumeneasca intr-o tigaie cu ulei, se adauga si ardeiul, apoi se toarna putina feteasca neagra si se mai lasa pe foc mic. Nu punem sare. Spre final se adauga un fir de lemongrass. Cus cus-ul se pregateste in sosul ramas de la carnea de curcan. O feteasca neagra este potrivita acestui fel de mancare.

Pere fierte in vin alb

  • pere
  • vin alb demidulce
  • anason stelat

Perele se curata, se taie in jumatate si se pun la fiert cateva minute in tamaioasa romaneasca cu anason stelat.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 21 aprilie 2014: Chipsuri din cartofi | Curcan cu cus cus | Pere fierte in vin alb