O editie Sanatatea in Bucate cu retete de la tara, cu gust adevarat, cu gust de acasa: bors de cocos cu taitei de casa, tocana de cartofi cu dovlecel si coltunasi cu branza.
Retete gustoase, din strabuni, numai bune de incercat acasa, spre incantarea celor dragi.
Bors de cocos cu taitei de casa
- un cocos
- bors
- telina
- pastarnac
- cartofi
- morcovi
- ardei gras verde
- ardei kapia
- gogosar
- ceapa
- ou
- faina
Cocosul se portioneaza si se pune la fiert cu o ceapa, doi morcovi intregi, pastarnac, telina si frunza de dafin. Spuma de alege cu o spumiera si se inlatura. Carnea de cocos si legumele se scot din zeama, apoi se adauga legume noi, taiate marunt si se lasa la fiert din nou. La ultimul clocot se adauga taiteii si borsul.
Taiteii se pregatesc astfel: un ou se amesteca cu ~100 gr faina si un praf de sare. Aluatul se intinde in foaie fina, se pliaza si se taie taitei.
Tocana de cartofi cu dovlecel
- ceapa
- morcovi
- cartofi
- dovlecel
- telina
- sos din ardei si morcovi
- dafin
Toate legumele se taie in bucati mari. Ceapa se caleste intr-un ceaun, apoi se adauga morcovii, cartofii cu coaja (spalati bine), telina. Peste legume adaugam si sosul de ardei si morcovi. Dovleceii se adauga atunci cand celelalte legume s-au patruns deja. Se condimenteaza totul si vasul cu toate legumele se trimite la cuptor unde mai sta la perpelit.
Coltunasi
- faina
- drojdie
- apa
- sare
- telemea
- ou
- ceapa
- ulei
- smantana
- zahar
- marar
Drojdia se dizolva in apa calduta si se toarna peste faina. Se pune sare si apa calduta si se framanta un aluat moale. Se intinde foaia de aluat si se taie in patratele.
Pentru umplutura, telemeaua se sfarama si se amesteca cu un ou, putin zahar si marar tocat marunt.
Pentru sos, ceapa se taie marunt si se rumeneste usor in ulei, apoi va primi smantana. Se amesteca pe foc, se adauga zahar si se mai tine pe foc pana ce se topeste.
Cate o lingura de umplutura se aseaza pe fiecare patratel de aluat, apoi se impatureste fiecare coltunas si se fierbe in apa clocotita. Cand se scot, se servesc cu sosul de smantana.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 13 septembrie 2014: Bors de cocos | Tocana de cartofi cu dovlecei | Coltunasi