Anul Nou Chinezesc este sarbatorit la Sanatatea in Bucate cu masa plina de bucate chinezesti traditionale. Andreea Juganaru si Marius gatesc: perle de orez glutinos cu carne si peste in sos chinezesc.
Perle de orez glutinos cu carne
- 500 g carne de porc slaba
- 6 bucati castane de apa
- 70 g orez glutinos inmuiat
- 1 bucata ghimbir
- 2 fire de ceapa verde (partea alba)
- 2 lingurite de alcool de gatit
- 2 lingurite de amidon
- 2-3 lingurite de apa
- 1 lingurita ulei de susan
- 1 praf de piper alb
- 1 praf de sare
- 6 frunze de bambus
Preparatele de forma rotunda, sferica, semnifica masa, reunirea familiei, si nu pot lipsi de pe masa traditionala la Anul Nou Chinezesc.
Ghimbirul, usturoiul, castanele de apa si ceapa se maruntesc si se amesteca cu carnea de porc, piper alb, sare, putin sos de soia, amidon, alcool de gatit, ulei de susan. Amestecam totul cu betisoarele chinezesti, in sensul acelor de ceasornic, pana ce obtinem o pasta. Formam chiftelute rotunde din aceasta pasta de carne si rostogolim fiecare chiftea prin orez glutinos.
Captusim steamerul cu frunzele de bambus si punem apa la fiert intr-o oala deasupra careia vom aseza steamerul in care aranjam chiftelutele. Lasam 20 de minute sa se gateasca la abur.
Incearca si alte retete cinezesti: Coltunasi chinezesti si Supa cu taitei Dan Dan
Peste in sos chinezesc
- 2 pesti de marime medie (biban sau caras sau dorada)
- 3 linguri de amidon
- 6 felii de ghimbir
- 3 fire de ceapa verde
- 50 ml alcool de gatit
- 2 lingurite de zahar
- 3 linguri de otet de vin
- 1 lingurita sos de soia light
- 4 linguri ulei vegetal
In mitologia chinezeasca pestele e semn de abundenta.
Pielea pestilor se cresteaza, se tavalesc prin amidon si se prajesc in ulei, cu ghimbir si usturoi. Intr-o alta tigaie incalzim ulei. Amestecam intr-un bol sos de soia dark si light, putina apa, zahar, alcool de gatit, ulei de susan si otet balsamic. Turnam sosul in tigaie si lasam sosul sa scada, la foc mic. Adaugam si putin amidon, sa se lege, apoi turnam sosul peste peste. Adaugam si putina ceapa verde tocata, pentru prospetime si culoare.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 18 februarie 2018: Perle de orez glutinos cu carne | Peste in sos chinezesc