Bobul (Vicia faba) este o leguminoasa versatila, ignorata pe nedrept in bucataria romaneasca.

Vrejul plantei de bob poate atinge 1,6 m inaltime, fructul are forma unei pastai de pana la 14 cm, usor umflata, de culoare verde, care contine pana la cinci seminte comestibile, mai mari decat boabele de fasole.  

Originar din zona mediteraneana si Asia centrala, bobul a ajuns sa fie cultivat peste tot in lume. Acum, Australia, China, Egipt si Etiopia sunt cele mai mari producatoare de bob.

In antichitate, greci si romanii foloseau bobul pentru a obtine faina pentru paine si ii dedicau chiar si o sarbatoare din an.

In Romania, solul luto-argilos din zona podisului Transilvaniei si subcarpatii Moldovei este ideal pentru cultura de bob.

Bobul (numit in functie de regiune si boaba, baclale, cochie, fava, pasule) este bogat in proteine si carbohidrati, continand potasiu, celuloza, fosfor, calciu, fier, magneziu, vitamina A, B, B2, C. Poate fi consumat atat verde cat si gatit.

Frunzele tinere ale plantei sunt usor acrisoare si pot fi folosite crude in salate, piureuri sau ciorbe. La fel si pastaile foarte tinere care au un continut mare de fier.

Florile de bob, tulpina si pastaile au proprietati diuretice si sedative. Uscate, se folosesc in ceaiuri. Bobul are si proprietatea de a regla nivelul colesterolului, fiind un remediu natural, accesibil oricui si lipsit de reactii adverse.

Incearca reteta de Salau impresurat cu bob

Cum gatim bobul?

Bobul verde este o delicatesa ce poate fi folosita in salate, supe, ciorbe, piureuri. In partea superioara, bobul are o mica excrescenta (care indica si prospetimea) care va fi inlaturata impreuna cu coaja. Bobul proaspat poate fi pastrat  in frigider intr-un vas acoperit cu folie alimentara. Pentru o perioada mai lunga poate fi pastrat si in congelator daca il oparim cateva minute apoi trecem boabele rapid prin apa rece.

Bobul uscat poate fi pastrat pana la 6 luni in camara.

Inainte de gatire semintele uscate de bob trebuie spalate si lasate la inmuiat peste noapte intr-un vas cu apa rece, sa se umfle. Dupa ce s-a umflat, se indeparteaza coaja bobului apoi se gateste ca mazarea sau fasolea uscata.

Citeste si despre: Napul sau topinamburul

Surse: www.stiriagricole.ro, Wiki