Astazi, la Sanatatea in Bucate, ne ocupam de doua retete putin mai elaborate. Asadar, pregatiti-va sa experimentati o reteta asiatica de Pork Buns. Mai pe romaneste – chifle chinezesti dintr-un aluat dulceag (cam ca de cozonac) cu o umplutura de carne de porc. A doua reteta este una de cotlete de miel la cuptor cu un ulei aromatizat si garnitura de mamaliga cremoasa cu piure de telina si crema de branza.

Chifle chinezesti cu porc ( Pork Buns )

Tangzhong

  • 80 ml lapte
  • 165 ml apa
  • 50 gr faina

Aluat

  • 600 gr faina
  • 245 ml lapte
  • 65 gr zahar
  • 1 lg sare
  • 4 lg drojdie uscata
  • 4 lg unt
  • 2 oua

Cha-Siu

  • carne de porc gatita
  • 200 g salota
  • 2 lg ulei
  • 2 lg zahar de palmier
  • 3 lg faina
  • sos de rosii
  • 1 1/2 lg sos de soia
  • 2 lg sos de stridii
  • 1 1/2 lg ulei de susan
  • 1 lg hoisin sos
  • 300 ml supa de pui
  • susan

pork buns2

Pentru aluatul de la chifle, incepem cu un starter, un fel de aluat oparit (Tangzhong). Combinam laptele, apa si faina, intr-o tigaie, pe foc. Amestecam. Faina se va umfla si vom obtine un amestec lipicios. Temperatura trebuie sa ajunga la 60 de grade. Nu trebuie sa fiarba.

Separat, intr-un bol amestecam ingredientele pentru aluat: faina, cu drojdia, zaharul, sare si lapte. Adaugam si cele doua oua si amestecam, apoi adaugam aluatul oparit pregatit mai inainte si untul topit. Framantam apoi lasam aluatul sa creasca o ora, la temperatura camerei.

Pentru umplutura preparam Cha-Siu astfel: ceapa se caleste in ulei de susan, se adauga sosul de stridii, sosul de soia, sosul hoisin, zahar, supa de pui, sosul de rosii. Cand fierbe sosul se toarna zaharul si spre final faina care are rolul de a lega compozitia. Carnea de porc se taie in cubulete si se adauga si ea in tigaie. Se mai lasa pe foc cateva minute.

Aluatul se intinde pe o suprafata unsa cu ulei si se taie in bucatele, se intinde si la mijloc se pune umplutura Cha-Siu. Chiflele se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara cu susan.

cotlete miel1

Cotlete de miel la cuptor

  • cotlete de miel
  • usturoi
  • piper alb
  • sare
  • cimbru uscat
  • ulei

Ulei aromatizat

  • ulei de masline
  • cimbru
  • rozmarin
  • menta

Garnitura

  • malai
  • apa
  • sare
  • unt
  • piure de telina
  • crema de branza
  • pudra de spanac
Pentru crusta piper alb, un catel de usturoi si sare, se maruntesc in mojar cu niste cimbru uscat si se amesteca cu un strop de ulei.
Cotletele de miel se usuca bine cu un servetel absorbant si se ung cu amestecul pregatit in mojar. Se rumenesc pe toate partile intr-o tigaie cu putin ulei si se dau la cuptor. 
In mojar se pregateste un ulei aromatizat: cimbru, rozmarin si menta verde se zdrobesc cu niste sare. Se adauga ulei de masline si se trece totul printr-o sita fina.
Mamaliga cremoasa care va insoti cotletele de miel se pregateste din malai, apa, sare, piure de telina, unt, crema de branza si pudra de spanac.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 28 ianuarie 2017: Chifle chinezesti cu porc | Cotlete de miel la cuptor