Iti place painea prea prajita, aluatul de pizza mai ars pe vatra sau cartofii prajiti mai rumeniti? Afla ca daca vei calatori la anul in Marea Britanie, in pub-uri si restaurante nu vei mai putea gasi asa ceva.

The Telegraph scrie ca la finalul anului 2017 puburile si restaurantele vor fi nevoite sa respecte anumite norme pentru a reduce continutul de acrilamida din preparate.

Acrilamida este o substanta care se dezvolta in alimentele bogate in amidon preparate la temperaturi inalte (mai mari de 120C) si este clasificata de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), drept „un potential factor cancerigen uman”. Substanta se regaseste in aceeasi categorie de risc cu utilizarea steroizilor anabolizanti, consumul de bauturi foarte fierbinti sau consumul de carne rosie.

In urma unor studii efectuate pe soareci s-a constatat ca acrilamida are un potential crescut de a interactiona cu AND-ul din celulele noastre, deci poate fi o cauza a aparitiei cancerului.” , se precizeaza intr-un comunicat emis de Organizatia Cancer Research UK.

Asta inseamna ca daca restaurantele vor continua sa serveasca alimente prea prajite, bogate in acrilamida, vor fi vizitate de FSA (Food Standards Agency)

Decizia ar putea fi atacata de industria de catering din Marea Britanie care o considera ca fiind una nejustificata, chiar abuziva.

Este exclusiv hotararea clientului daca vrea sa mance chipsuri mai rumenite asumandu-si oarece risc de imbolnavire. Dupa acelasi principiu, fumatorii sunt constienti de riscurile pe care si le asuma fumand.”, declara Andy Bale, General Manager la the White Lion in North London, pentru www.telegraph.co.uk.

Sursa info: www.telegraph.co.uk