Stiai ca berea artizanala este rezultatul unui proces de pregatire complex si de lunga durata? Asemenea unui vin bun,  berea necesita o perioada indelungata de maturare pentru a avea la final un gust desavarsit. Berea obtinuta este nefiltrata, nepasteurizata, refermentata in sticla, aromata si are o concentratie de alcool mai ridicata.

Ingredientele folosite sunt doar dintre cele mai bune: mai multe tipuri de malt, hamei, zahar candel, drojdie de tip belgian.

Iata care sunt etapele pregatirii unei beri artizanale:

Plamadirea

In aceasta etapa, maltul macinat se tine in apa calda timp de o ora pentru a extrage zaharurile fermentabile prin procesul de amiloza a amidonului din malt.

Clatirea plamezii

Dupa ce s-a scurs in recipientul de fierbere cantitatea de must din prima etapa, granele ramase se clatesc cu apa calda pentru extragerea tuturor zaharurilor fermentabile.

Fierberea mustului cu hamei, zahar si condimente

La inceputul fierberii se adauga hameiul pentru amareala. Spre finalul fierberii, pentru aroma se adauga zaharul candel si condimentele.

Racirea mustului

Mustul este racit si adus la o temperatura joasa cu ajutorul unui echipament special.

Fermentatia

Dupa racirea mustului se adauga drojdia pentru a incepe fermentatia primara. Fermentatia dureaza intre 2 si 4 saptamani.

Fermentatia secundara

Dupa fermentatia finala, berea se transfera in sticle. In fiecare sticla se adauga o cantitate mica de zahar pentru a doua fermentatie care se produce chiar acolo, in sticla si pentru producerea de dioxid de carbon. Fermentatia secundara mai dureaza inca trei saptamani la cald.

Maturarea este ultima faza. In aceasta etapa berile se lasa la rece minimum 2 luni.

Informatii furnizate de Oriel Beer