De Anul Nou Chinezesc, am invitat la Sanatatea in Bucate o specialista in mancare asiatica. Andreea Juganaru a trait ani buni in China, a invatat chineza si s-a intors de acolo cu multe informatii despre cultura chineza si retete autentice.
Ne bucuram sa descoperim si noi savorile chinezesti in doua retete pe care Andreea le pregateste impreuna cu Marius Tudosiei: coltunasi chinezesti si supa de taitei Dan Dan.
Coltunasi chinezesti
Coltunasii sunt precum sarmalele la noi. Nu exista sarbatoare de Anul Nou fara coltunasi. Forma lor este asemanatoare lingourilor de aur.
Ingrediente:
- foi pentru coltunasi
- 300 gr carne de porc grasa tocata
- 4 foi de varza chinezeasca
- 4 fire de ceapa verde
- 1 lingurita de amidon de cartofi
- 1 bucata de ghimbir de 5 cm
- 3 catei de usturoi
- 3 lingurite de sos de soia
- 2 lingurite de otet de vin
- 2 lingurite otet de orez
- 2 lingurite ulei de susan
- 1 praf de sare
- 1 praf piper alb
Pentru foile de coltunasi:
- 420 g – 500 g faina
- 200 ml apa calda
- 1/2 lingurita sare
- Sos pentru coltunasi
- 2 linguri sos de soia light
- 2 linguri de otet de vin
- 1 lingurita ulei de susan
- 1 catel de usturoi
- 1 fir de ceapa verde tocata
Umplutura pentru coltunasi se face din carne de porc grasa, alcool de gatit ca sa ajute la gatirea rapida, usturoi, otet de vin si varza chinezeasca tocata marunt si scursa bine de zeama, ceapa verde, ghimbir tocat fin.
Aluatul se face din faina, apa si sare. Cu cat este mai calda apa cu atat aluatul devine mai elastic si mai transparent.
Se intind discuri de aluat iar in mijlocul fiecarui disc se pune umplutura de carne.
Pentru sosul in care vom inmuia coltunasii folosim usturoi, sos de soia, otet de vin, ulei de susan, ceapa si ghimbir.
Coltunasii se pregatesc la aburi.
Supa de taitei Dan Dan
Ingrediente
- 300 gr taitei de grau uscati
- 5-4 ciuperci shiitake uscate
- 2 bucati bock choy
- 2 catei de usturoi
- ceapa verde
- coriandru
- arahide prajite
- fulgi de ceapa verde
- legume murate tocate
- sos de soia
- pasta de susan sau arahide
- ulei de susan
- ulei de ardei
- seminte de susan
- zeama de supa
De Anul Nou, traditia asiatica spune ca trebuie sa mananci taitei foarte lungi, ca sa ai o viata lunga. Prin urmare, facem si noi o supa cu taitei care se numeste Dan Dan.
Taiteii se fierb in apa cu sare timp de 3-4 minute, cat sa fie al dente. In timp ce taiteii fierb, putem sa construim supa astfel: punem in bol pasta de susan, sos de soia, otet de vin de orez, sos iute, fulgi de ceapa prajita. Ciupercile shitake se rehidrateaza si se toaca fasii, si se pun si ele in bol. In apa fiarta in care au fost taiteii se pun mugurii de soia si pack choi (se mai numeste si salata cu inima) si se lasa numai cateva secunde, cat sa se inmoaie. Se scot din apa si se pun si ele in bolul de supa in care se mai adauga ceapa verde, legume murate, pack choi, alune zdrobite. Deasupra se toarna zeama de supa, ulei pican si ulei de susan. Se mai poate adauga si carne de vita, pui sau porc.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 29 ianuarie 2017: Coltunasi chinezesti | Supa de taitei Dan Dan