Cand faci cumparaturile alegi numai legumele si fructele frumoase? Daca mai ai o mana de orez ramasa intr-o punga, o arunci ca sa nu mai ocupi loc in dulap? Ai facut prea multa mancare si a doua zi arunci ce a ramas sau ai cumparat prea multa paine si imediat ce s-a intarit ajunge la gunoi?

Food waste: 17 moduri simple pentru a limita risipa alimentara

Daca te-ai recunoscut in cele cateva exemple de mai sus, contribui si tu cu succes la risipa alimentara (#foodwaste).

Intre timp, peste 200 000 de copii din Romania merg flamanzi la culcare iar potrivit datelor Eurostat, in primavara 2017 Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta ratei saraciei.

Oamenii care au infiintat proiectul O masa calda au devenit constienti de acest aspect inca din 2013. Cam de atunci aduna alaturi de ei din ce in ce mai multi oameni dispusi sa-si ajute semenii aflati in nevoie. Si asta nu doar de Craciun sau de Pasti, ci constant, in fiecare saptamana.

 

Totul a inceput la Cluj Napoca, la initiativa Cosminei Paul, un om mic la stat, mare la suflet care a adus proiectul O masa calda in 4 orase din tara. Acum sunt 9 bucatarii in care se gateste o data pe saptamana pentru 700 de persoane – patru in Cluj-Napoca, trei in Bucuresti, una in Bistrita si una in Satu Mare. Proiectul este in curs de replicare a modelului si in alte orase din Romania. Aici poti vedea unde sunt cantinele. 

Programul se bazeaza exclusiv pe voluntariat (inclusiv contabilitatea este tinuta de voluntari), pe donatii si pe un management inteligent al resurselor.

Astfel, cei implicati in proiect reusesc sa ofere o portie de mancare echilibrata din punct de vedere nutritional la costul de aproximativ 2 lei. Cum se intmpla asta? Gatind cu legume si fructe mai uratele, #desezon, cumparate din piata.

Exista echipe care fac periodic acest tip de voluntariat, sau persoane care isi ofera ajutorul mai rar. Fiecare echipa stabileste meniul in functie de sezon, de ceea ce le ofera piata. Aici te poti inscrie sa ajuti si tu!

Poti ajuta proiectul O masa calda si impreuna cu echipa ta de la job, caci acest tip de activitate se preteaza perfect la ideea de teambuilding. Este o idee simpla, accesibila si cu enorme satisfactii. Pentru ca gatesti alaturi de alti oameni pentru o cauza nobila si oferi cu mana ta mancarea pe care o pregatesti.

O masa calda este cel mai bun exemplu ca din putin, cu drag pentru semeni, se poate face bine.

Alaturi de Cosmina am pregatit la Sanatatea in Bucate un meniu simplu, o masa calda, din ingrediente ieftine si legume mai putin aratoase: supa crema de praz si orez cu chiftele la tava. Poti vedea retetele si inregistrarea emisiunii, aici.