O cladire verde langa Bucuresti? Da, exista la Mogosoaia. I-am cunoscut pe Felicia si Marius de la Green Mogo in timp ce livram un catering pentru un eveniment cu Alex Gavan, si ne-am indragostit de tot ce-am descoperit in acel loc: oameni, idei, creativitate, vibratii pozitive.

Centrul Green Mogo (Centrul de instruire si consiliere energetica Green Mogo) este un proiect al Asociatiei Greenitiative, gazduit de o cladire verde, ridicata in 2016.

Fondatorii Green Mogo (Felicia si Marius Ienculescu-Popovici) au ales sa impartaseasca experienta realizarii unei cladiri verzi cat mai multor oameni din comunitatea noastra. Din aprilie 2016, odata cu semnarea contractului de finantare cu Fondul ONG – EEA Grants, peste 2000 de persoane au participat la Green Mogo la evenimente dedicate solutiilor de adaptare la schimbarile climei,  productie de energie din surse regenerabile, acoperisuri inverzite si gradini de permacultura pe acoperis, reducerea cantitatii de deseuri, solutii pentru colectarea selectiva si compostarea deseurilor biodegrabile, amprenta ecologica, etc.

Mai mult de jumatate dintre vizitatorii de pana acum au fost elevi si studenti care au beneficiat aici de instruire si tururi ghidate, folosind cladirea verde ca instrument didactic. Pe canalul de YouTube al Centrului Green Mogo gasiti mai multe filme realizate in timpul lucrarilor de constructie.

Ceea ce n-am stiut, dar am vrut sa aflam si apoi sa impartasim si cu alti oameni interesati a fost cat de greu/usor este sa folosesti astfel de tehnologii in Romania. Daca poti sa construiesti un acoperis-gradina deasupra unei sali de training si evenimente intr-un sat din apropierea Bucurestiului. Sau daca e posibil sa produci energie din surse regenerabile pe sediul unui ONG din Mogosoaia. Si daca exista solutii de eficienta energetica care pot fi folosite si de oameni cu venituri reduse.” (greenmogo.ro)

Platforma Scoli verzi (www.scoliverzi.ro) este un alt proiect dezvoltat de Greenitiative impreuna cu WWF Romania si Viitor Plus, pentru sprijinirea eco educatiei in scoli. In 2017 sunt aproape 700 de profesori inscrisi in aceasta comunitate. 

Incepand cu aprilie 2017, 40 de studenti la arhitectura si arte au beneficiat la Green Mogo de cursuri de antreprenoriat si eco design, tabara de creatie, ateliere, intalniri cu antreprenori din domeniu si vizite pentru a proiecta produse mai prietenoase cu mediul, care pot sa ajute trecerea de la economia liniara la una circulara.

Green Mogo instruieste acum si cateva sute de elevi din doua licee importante din Bucuresti (Colegiul de arhitectură I.N. Socolescu si Colegiul National George Cosbuc) pentru a deveni eco leaderi locali. O parte dintre ei vor deveni designeri ai unui atelier social dotat cu o imprimanta 3D, masini de cusut si unelte de tamplarie.

Recent, la Green Mogo am sustinut un atelier de gatit. Detalii, aici.