Considerat grau primordial si panaceu, spelt, alac sau spelta este cu siguranta unul dintre cele mai bune soiuri de grau existente, cu o istorie de peste 7000 de ani.

Denumierea vine de la numele stiintific al graului Triticum spelta. Spelt este denimirea in engleza, iar Alac este denumirea atribuita mai multor specii de grau cu bobul imbracat, printre care si spelta.

Graul spelta este recomandat in alimentatia zilnica a fiecaruia dintre noi, fiind o alternativa sanatoasa la graul comun pentru persoane cu alergii,  boli cardiovasculare, diabet, artrita, migrene, ateroscleroza, colesterol ridicat sau tulburari autoimune. Desigur,  este indicat sa consultati un medic specialist daca aveti nelamuriri cu privire la alergii sau boala celiaca.

Iata care sunt avantajele graului spelta in comparatie cu graul comun: 

– cantitatea mare de fibre si glutenul scazut fac spelta mult mai usor de digerat decat graul comun. O veste buna pentru cei care sufera de probleme digestive, inclusiv de sindromul colonului iritabil.

– fibrele furnizate de spelta ajuta la reducerea nivelului de colesterol

– a fost demonstrata protectia pe care aceasta o asigura in cazul femeilor aflate in pre-menopauza in fata cancerului de san

– spelta are un indice glicemic mai mic decat graul modern, prelucrat

– spelta este bogat in fibre, vitamina E si magneziu care joaca un rol esential in enzimele utilizate in secretia de glucoza, ajutand la reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2.

– spelta are de asemenea un continut ridicat de niacina care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

– bobul de spelta are un invelis (palee) care il protejeaza de radiatii, poluare, daunatori, ceea ce face ca acest tip de grau sa poata fi cultivat fara pesticide.

In Bacania Veche gasiti faina din grau spelta si produse artizanale din faina de grau spelta, de la furnizorul nostru de incredere Mons Mellis, din Harman, Brasov. Va asteptam sa incercati painea cu maia si faina din grau spelta, biscuitii artizanali si musli-urile fara zahar sau indulcitori. 

Comanda online Biscuiti cu fulgi de grau spelta, Biscuiti spelta cu ciocolata, Biscuiti spelta cu ghimbir si merisoare

Sursa info: www.spelta.ro