In aceasta editie a emisiunii Sanatatea in Bucate, tocmai de pe taramuri nordice inghetate, savuram gusturi intense. Marius Tudosiei prepara o tocanita finlandeza cu carne de ren si elan. Nu va speriati, puteti face aceeasi reteta si cu carne de vita sau porc.
Apoi, revenim pe meleagurile noastre. Marius face o reteta veche (din 1936) mostenire de la greci: o supa de tahina.
Tocanita finlandeza
Ingrediente:
- pastrama de elan
- pulpa de ren
- carnati de ren
- ceapa
- napi
- morcovi
- ienupar
- ienibahar
- cartofi
- lapte
- unt
- sare
Intr-o tigaie se pune putin ulei si o lingura de unt. Carnea se taie in cubulete si se pune in tigaie sa se rumeneasca cateva minute. Se taie ceapa in bucati mari si se adauga peste carnea din tigaie. Se curata napii, morcovii, se taie in bucati mari si se pun peste carne in tigaie. Se toarna apa peste toate ingrediente pana ce le acopera. Se da la cuptor. Separat se face un piure de cartofi.
Supa de tahina
Ingrediente:
- paste orzo
- tahina
- tulpini de telina
- morcov
- ceapa verde
- patrunjel
- apa
Pastele orzo se fierb cateva minute in apa cu sare. Ceapa si patrunjelul se toaca marunt. Morcvul se da pe razatoarea mica. Se pun la fiert in oala ceapa, patrunjelul si morcovul. Tahina trebuie preparata inainte de a o pune in oala. Se pune tahina intr-un bol si peste ea se toarna putina apa fierbinte, ca sa se umfle. Cand legumele s-au fiert, se toarna tahina in oala. La final se adauga zeama de lamaie
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 19 noiembrie 2016 |Tocanita finlandeza | Supa de tahina