Iarna are farmecul ei si in bucatarie. Mai ales cand este vorba de deserturi aromate. In aceasta editie a emisiunii Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei o are invitata pe Ioana Uretu si impreuna pregatesc doua deserturi spectaculoase: Pufosenie cu portocala si ciocolata si Tarta cu dovleac, vin rosu si bezea.

Pufosenie cu portocala si ciocolata

Ingrediente:

  • 225 gr faina
  • 25o gr zahar pudra
  • 1 plic praf de copt
  • coaja de la 2 portocale
  • 6 galbenusuri
  • 120 ml ulei
  • 180 ml suc de portocale
  • extract de vanilie
  • sare

Pentru glazura:

  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 150 ml smantana de gatit
  • 50 ml lapte

Se amesteca mai intai ingredientele uscate: faina, zahar pudra, praf de copt, sare, coaja de portocale. Secretul este ca faina sa fie afanata de aceea trebuie cernuta impreuna cu praful de copt. Se adauga zaharul vanilat bourbon.

La capitolul ingrediente umede: se separa ouale. Albusurile de bat cu un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta de vanilie. Amestecul umed se toarna peste cel uscat apoi se incorporeaza treptat si albusurile batute.

Se toarna compozitia intr-o forma si se presara fulgii de ciocolata.

Tarta cu dovleac, vin rosu si bezea

Tarta cu dovleac, vin rosu si bezea
Tarta cu dovleac, vin rosu si bezea

 

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 albusuri
  • 250 gr zahar
  • coaja de portocala
  • migdale
  • merisoare
  • sare

Pentru umplutura:

  • 500 gr dovleac
  • 50 ml vin rosu
  • coaja de portocala
  • 150 gr zahar
  • 10 gr scortisoara
  • cuisoare
  • anason stelat

Sosul de vin:

  • o jumatate de pahar de vin
  • zahar
  • scortisoara
  • portocala
  • cuisoare

Se pregateste bezeaua astfel: se separa ouale care au fost tinute la temperatura camerei. Se bat albusurile cu putina sare. Zaharul se adauga treptat. Cand bezeaua s-a batut, se adauga merisoarele, migdalele si coaja de portocala. Compozitia de bezea se toarna intr-o forma de tort (diametru 26 cm). Se da la cuptor 45 de minute la 180 de grade.

Cat sta bezeaua la cuptor,  se pregateste dovleacul. Se curata si se taie in cubulete mari si se pune intr-o tava, pe foaie de copt, pudrat cu zahar pudra si se da la cuptor timp de 15 minute. Intre timp se prepara sosul de vin: se pun intr-o tigaie vinul, zaharul si mirodeniile si se lasa sa scada. Se adauga dovleacul copt si se mai lasa un minut-doua. Se pune compozitia cu dovleac peste blatul de bezea si se decoreaza.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 13 noiembrie 2016 Pufosenie cu portocala si ciocolata | Tarta cu dovleac, vin rosu si bezea