Astazi, la Sanatatea in Bucate, ne ocupam de un Stroganoff. Dar nu pregatim reteta clasica, cea cu carne de vita, ci una exclusiv cu ciuperci, pentru ca sunt o sursa excelenta de proteine.
Reteta de Stroganoff ne aminteste de Rusia secolului XIX, cand se spune ca un bucatar francez a inventat reteta in onoarea contelui Stroganov. Initial, reteta nu continea ceapa, insa in zilele noastre exista o multime de variante, care s-au indepartat destul de mult de reteta initiala. In Brazilia, de pilda, exista chiar si Stroganoff cu fructe de mare:)
La desert pregatim o varianta urbana de tiramisu cu fructe proaspete – la pahar, ca sa fie mai usor de servit.
Stroganoff de ciuperci
- ciuperci Pleurotus
- ciuperci Champignon
- ghebe
- smantana
- ceapa
- usturoi
- ulei de masline
- sare
- sos Worcester
- boia de ardei
- orez
- patrunjel
- ierburi aromatice
Ceapa se taie marunt si se caleste. Usturoiul se zdrobeste si se adauga peste ceapa, apoi intra in scena si ciupercile taiate. Se condimenteaza cu sos Worcester si boia, se amesteca si se lasa toate pe foc sa se gateasca impreuna. Spre final se adauga smanana si patrunjel proaspat. Se serveste cu orez simplu sau cartofi pai (in varianta ruseasca).
Tiramisu cu fructe, la pahar
- piscoturi
- cafea
- zahar
- mascarpone
- oua
- amaretto
- pastai de vanilie
- crema de whisky
- menta
- capsuni
- zmeura
- afine
Mai intai ne ocupam de o cafea. Trebuie sa fie fiarta indelung (sa fie cat mai concentrata), apoi strecurata si lasata la racit.
Galbenusurile si zaharul (cate o lingurita de zahar pentru fiecare galbenus) se amesteca cu mixerul pana ce obtinem o crema fina si deschisa la culoare. Asezam bolul pe un vas cu apa fiarta si amestecam pana ce crema se leaga. Adaugam semintele de la o pastaie de vanilie, apoi un strop (sau mai mult) de amaretto. Albusurile se bat spuma, cu putin zahar, ca pentru bezea.
Branza mascarpone si crema de ou se amesteca usor pana ce se omogenizeaza, apoi se incorporeaza cu grija si albusurile batute spuma.
Se combina crema de whisky si cafeaua racita. Piscoturile se inmoaie rand pe rand in cafea si se aseaza pe fundul paharelor, apoi se asterne un strat de crema, din nou piscoturi, apoi iar crema. Se decoreaza cu fructe din belsug si se da la rece.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 8 aprilie 2017: Stroganoff de ciuperci | Tiramisu la pahar