Gravlax este un preparat nordic pe baza de somon marinat cu sare, zahar si marar.

Este servit, de obicei, pe post de antreu, taiat fin si insotit de un sos special cu mustar de Dijon, faina de mustar, heavycream, otet, miere, sare si marar. Ar fi bine sa ai la indemana si o bucata de paine crocanta.

In Evul Mediu, pescarii sarau somonul si il lasau la fermentat ingropandu-l in nisip in timpul refluxului. Denumirea – Gravlax – vine de la gräva/grave – a ingropa/a sapa si lax/laks – somon.

In timp, partea cu fermentarea s-a pierdut insa somonul a ramas sa fie „ingropat” in sare, zahar si marar si lasat asa de la 12 ore la cateva zile. Ce se intampla in acest timp? Toata umezeala din carnea de somon se transforma intr-o saramura iar carnea de somon devine si mai gustoasa. Gravlax se poate face cu orice peste gras, dar este o reteta care se prepara in special cu somon.

Daca nu te incanta ideea de a-l manca asa cum este, poti afuma usor gravlax-ul.