La Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei redescopera retete ce ar trebui sa existe in meniurile tuturor restaurantelor de la noi. Retete savuroase, cu ingrediente locale.

Astazi redescoperiti reteta de Tuslama Regala – o reteta veche care se pare ca ne-a ramas de la turci si Cassoulet – o reteta frantuzeasca intalnita si la noi in diverse variante.

Tuslama Regala

  • supa din oase de vita
  • burta de vita
  • iaurt gras
  • unt
  • morcovi
  • ceapa
  • pastarnac
  • usturoi

Se fierb oasele de vita cu legumele intregi (ceapa, morcov, pastarnac). Burta se spala bine cu otet si se marunteste in fasii fine. Se trimite sa fiarba cu legumele si oasele. Cand totul este fiert, fasiile de burta fierte in supa de oase se rumenesc in unt. Adaugam usturoi si putina supa de oase, apoi amestecam bine si lasam pe foc sa scada.

Separat amestecam iaurt gras cu usturoi, sare. Adaugam acest amestec in ceaun, peste burta si mai subtiem cu putina supa pana ce avem o crema.

Cassoulet de linte cu rata si carnati afumati

  • piept de rata
  • piept de porc
  • carnati afumati
  • untura de rata
  • morcovi
  • linte
  • untura de rata
  • cimbru
  • salvie
  • dafin
  • ceapa

Pieptul de rata se gateste pe grill. Se feliaza, apoi intr-o tigaie incalzim untura de rata si mai rumenim feliile de piept de rata la foc iute. Feliem si pieptul de porc gatit la grill si rumenim bucatile de carne impreuna cu pieptul de rata. Tocam legumele (ceapa si morcov) si le adaugam in tigaie langa carne impreuna cu plantele aromatice (cimbru, salvie, patrunjel, foi de dafin) Adaugam la final si carnatii afumati taiati bucati. Rasturnam totul intr-o oala, adaugam lintea, putina apa/supa si lasam pe foc sa se gateasca impreuna.

Urmariti inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 15 septembrie 2018: Cassoulet | Tuslama