In ultima vreme asistam la o explozie a brandurilor de bere artizanala. Lumea este a ajuns sa fie din ce in ce mai pasionata de acest domeniu iar unii fac bere si acasa. Este si cazul invitatei lui Marius Tudosiei, Ioana Coca, care impreuna cu prietenul ei pregateste bere acasa.
Ioana si Marius pregatesc doua retete gustoase si usor de facut, pe baza de bere artizanala: Carbonade a la Flamande si pere posate in bere.
Carbonade a la Flamande
Ingrediente:
- unt
- 2 cepe
- 1kg pulpa de vita sau muschi de vitel
- piper, sare
- cimbru
- 500 ml apa
- 2 foi de dafin
- 1 cuisor
- 1 lingura de sirop de mere sau pere
- 1 felie de paine integrala unsa cu mustar
- 1 pahar de bere Dubbel
- 1 lingurita de otet
- ciocolata neagra
- patrunjel pentru decor
Se taie ceapa marunt si se celeste in unt. Se adauga pulpa de vita taiata cubulete mici si se celeste cateva minute. Se presara piper si putina sare, 2 crengute de cimbru. Se adauga 500 ml de apa fierbinte, 2 foi de dafin, 1 cuisor, 1 lingura de sirop, painea unsa cu mustar (cu fata unsa in jos) si se lasa pana scade apa. Cand a scazut apa se adauga berea dubbel si o lingurita de otet. Se amesteca pana ce painea se integreaza in sos. Se adauga ciocolata neagra. Se lasa pana scade berea iar sosul ajunge la consistenta dorita. Se serveste cu cartofi prajiti, fierti in avans si prajiti in ulei.
Dubbel este o bere bruna cu arome de fructe uscate si alcool 7%.
Pere posate in bere
Ingrediente:
- 1 pahar de bere Tripel
- 2 pere
- 3 linguri de stafide
- ½ pastaie de vanilie
- zahar brun
- frisca (optional)
Perele se curate de coaja si se taie in sferturi. Se adauga perele cu stafidele intr-o oala, se acopera cu berea tripel si se adauga ½ pastaie de vanilie. Se fierb acoperite cam 40 min. Se scoate capacul, se presara putin zahar brun peste ele si se servesc cu frisca.
Tripel este o bere blond inchis foarte aromata cu musetel si flori de soc, cu 9,5% alcool.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 26 noiembrie 2016 Carbonade a la Flamande | Pere posate in bere