Single Origin sau cafeaua de origine este caracterizata in primul rand prin trasabilitate. Ca si in cazul „single malt” sau „single vineyard”, stii exact care este regiunea/plantatia din care au fost recoltate boabele. Si asta pentru o cafea e mare lucru, caci fiecare zona si altitudinea la care se afla plantatia confera boabelor de cafea o aroma distincta, in unele cazuri chiar unica.

Aroma boabelor de cafea este data de climatul specific, de solul din care isi extrag seva arborii de cafea, de modalitatea de cultivare, conditiile de recoltare si de procesare si dincolo de toate, de rabdare.

In cazul cafelei, ca si in cazul berilor artizanale, al painii cu maia sau al mancarurilor gatite indelung, calitatea cere timp si rabdare. Spre exemplu, o uscare artificiala sau una prea rapida a boabelor de cafea va dauna calitatii gustului.

De unde vine cea mai buna cafea?

Cele mai renumite regiuni ale lumii pentru plantatiile de cafea sunt Etiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Costa Rica, Sulawesi, Peru, Rwanda.  Gasesti aici cafea Single Origin.

Etiopia este locul de nastere al cafelei – orasul Kaffa – de unde vine si denumirea de ”cafea”. Aici inca mai cresc plante salbatice de cafea.

Cate tipuri/soiuri de cafea exista? 

Sunt doua tipuri mari de cafea: Arabica – aromata, fina (65% din productia la nivel mondial) si Robusta – mai amara, cu gust mai brut (35% din productia la nivel mondial).

Pentru specia Arabica, cateva dintre soiuri sunt: Bourbon, Catuai, Caturra, Gesha sau Villa Sarchi. Gustul si aroma difera in functie de soi. Citeste 7 lucruri de stiut despre cafea

Cum arata niste boabe de cafea de calitate?

Boabele de cafea de calitate au aspect maroniu deschis, curat, sunt mari, intregi si lipsite de orice defect.

De ce sa alegi o cafea single origin prajita artizanal?

Pentru ca boabele prajite in cantitati reduse isi pastreaza aroma iar tu te poti bucura de o experienta speciala de fiecare data cand o savurezi.

Deci, data viitoare cand cumperi cafea aminteste-ti ca meriti sa te bucuri de arome autentice, direct de pe plantatii.