Buttered Chicken este o reteta indiana, pentru care carnea de pui se lasa la marinat peste noapte cu ghimbir, usturoi, zeama de lamaie. Pentru sezonul gratarelor, Marius mai pregateste la Sanatatea in Bucate si trei sosuri savuroase care-ti vor bucura gustul. Ambele retete, mai jos.
Buttered Chicken
- piept de pui
Marinada:
- zeama de la doua lamai
- ghimbir ras
- 2 catei de usturoi
- 1/2 lingurita chili pudra
- 100 ml iaurt
- o lingurita garam masala
- o lingurita turmeric pudra
- o lingurita chimen indian
- sare
Pentru sos:
- 2 linguri ghee (unt clarifiat)
- 2 catei de usturoi
- ghimbir ras
- 2-3 pastai de cardamom
- 0 lingurita de coriandru pudra
- chili pudra
- suc de lamaie
Pregatim marinada pentru pui din ghimbir razuit, usturoi razuit, zeama de lamaie si sare. Dupa marinare adaugam peste carnea de pui mirodeniile indiene: turmeric, garam masala, chimen indian si iaurt gras. Amestecam bine acest sos cu bucatile de carne de pui, le asezam pe un gratar cu o tava dedesubt, si trimitem totul la cuptor.
Pentru sos, incalzim untul intr-o tigaie si adaugam ingredientele incepand cu cele umede (ghimbir si usturoi). Amestecam din cand in cand, sa nu se lipeasca. Intre timp maruntim semintele de coriandru in mojar si le adaugam peste pasta din tigaie, impreuna cu garam masala, chili, turmeric, seminte de cardamom si cuisoare. Urmeaza pasta de tomate si, spre final, zeama de lamaie. Reducem temperatura si adaugam si un calup de unt si smantana lichida, amestecand continuu. Adaugam bucatile de pui in acest sos greozav si servim cu orez jasmine.
Sosul Ranch
- 2 linguri de sana/iaurt
- otet de orez
- o lingura de maioneza
- usturoi
- chives
- menta
- patrunjel
- sare
- piper
Galbenusurile se mixeaza cu mustar de Dijon si zeama de lamaie. Adaugam sana/iaurt, otet de orez, usturoi, chives, menta, patrunjel bine maruntite, sare si piper.
Sosul Caesar
- ansoa
- ulei vegetal
- usturoi
- parmezan
- galbenusuri
- mustar de Dijon
- zeama de lamaie
- ulei de masline
- piper
Galbenusurile se mixeaza cu mustar de Dijon si zeama de lamaie. Adaugam parmezan ras, piper, ulei de masline si amestecam bine.
Sosul Godess
- 1 galbenus
- ansoa
- o lingurita mustar de Dijon
- 2 linguri de zeama de lamaie
- ulei de masline
- sare
- patrunjel
- chives
- tarhon
- usturoi
- iaurt grecesc
Toate ingredientele se pun intr-un bol si se blendeaza pana ce obtinem un sos. Daca e cazul, mai reglam cremozitatea cu ajutorul iaurtului grecesc.
Citeste si articolul: 20 de sosuri si dressinguri pe care sa le faci in casa
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 14 iulie 2018: Buttered Chicken | Sosuri pentru salate