Speram ca ati incheiat perioada de dieta de dupa sarbatori, pentru ca Mihaela Sava (LaPrajiturela) a venit la Sanatatea in Bucate cu doua retete de dulciuri. Una usor de facut – florentine din migdale si una mai complexa – de macarons. Da, spre deliciul tuturor facem macarons!

Macarons  cu cacao si crema de caramel (dulce de leche)

Ingrediente:

  • 200 gr pudra de migdale
  • 200 g zahar pudra (obligatoriu din comert pentru ca are adaos de amidon)
  • 200 g zahar tos
  • 150 g albus de ou, impartit in doua parti egale 75g + 75g (neaparat cantarit)
  • 50 g apa
  • 1 praf de sare
Pudra de migdale, zaharul pudra si pudra de cacao se dau printr-o sita. Adaugam o parte din albus (75 g) peste compozitia data prin sita mai devreme si amestecam pana se omogenizeaza. Vom obtine o compozitie destul de ferma.
Intr-o craticioara punem zaharul tos si apa, apoi dam la foc mic si fierbem siropul pana acesta ajunge la temperatura de 116 grade (atentie 116, nu 160!). In bolul mixerului punem restul de albus si praful de sare, apoi mixam pana cand albusul se tranforma intr-o spuma usoara, dar totusi lichida. Cand siropul a ajuns la temeperatura dorita, il turnam in fir subtire peste albusurile din bol, mixand incontinuu. Lsam la mixat pana cand bolul mixerului (automat si compozitia) se raceste, adica ajung la temperatura camerei.
Cand bezeaua italiana este gata, adaugam peste ea compozitia cu pudra de migdale si amestecam cu miscari ample cu ajutorul unei spatule pana cand compozitia devine cremoasa si, daca ridicam spatula, ea curge ca o panglica. Punem compozitia intr-un pos cu dui mic sau pur si simplu taiem un pos (orificiul sa aiba aproximativ ½ cm).
In tava cuptorului punem hartie de copt, apoi cu ajutorul posului turnam compozitia in tava. Pentru ca cochiliile sa aiba dimensiuni cat mai apropiate, tinem posul perpendicular pe tava si “presam” compozitia pana numaram la 5. Trebuie sa avem in vedere ca dupa posare, compozitia se dilata deci e nevoie sa lasam spatiu intre cochilii. Dupa ce am distribuit compozitia, lovim discret de blat tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons.
Lasam macaronsii la tempertatura camerei 30-40 pentru a se usca si pentru a se forma o pojghita. Stim ca s-a facut pojghita atunci cand la atingerea cu degetul, compozitia nu se lipeste de deget. Coacem la cuptorul preincalzit la 130 de grade pentru 13 minute, obligatoriu functia ventilatie. Lasam macaronsii sa se raceasca pe hartia de copt, de abia apoi ii dezlipim.
Pentru crema am folosit crema de lapte condensat.
Detalii importante via LaPrajiturela:
  1. Pentru aceasta reteta avem neaparat nevoie de termometru
  2. Un albus are in medie 30 g (deci pentru aceasta reteta avem nevoie de 5-6 oua)
  3. Macaronsii pot fi congelati pentru o perioada de 2-3 luni (ei chiar se fragezesc prin congelare)
  4. Se decongeleaza la frigider

florentine

Florentine din migdale

Ingrediente

  • 200 gr fulgi de migdale
  • 50 gr zahar pudra (de preferat din comert deoarece contine amidon)
  • 1 albus de ou
  • 1 praf de sare

Se incalzeste cuptorul la 160 grade C/gaz 3. Fulgii de migdale se pun intr-un bol si se zdrobesc usor, cu mana. Albusul de ou se bate usor cu o furculita, numai cateva secunde cat sa faca niste bule. Peste fulgii de migdale adaugam zaharul pudra, albusul si sarea. Amestecam usor pana ce se incorporeaza albusul, apoi, cu o cupa de inghetata sau cu o lingura, punem pe o tava tapetata cu hartie de copt mici gramajoare. Le presam usor cu o furculita si le dam la cuptor 15 – 20 de minute, in functie de cat de crocante le vrei.

Mihaela Sava si Marius Tudosiei

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 22 ianuarie 2017: Macarons | Florentine din migdale