Liviu Lambrino a deschis cu succes seria de invitati din 2017 de la Sanatatea in Bucate. Daca avem un invitat creativ, avem de-a face astazi si cu farfurii mai elaborate si platinguri gandite temeinic.

Gatim ton in crusta de susan cu piure de avocado si maioneza cu wasabi si file de strut la tigaie cu piure de naut si curcuma si spuma de usturoi.

Ton in crusta de susan

  • ton crud
  • castraveti
  • susan alb
  • susan negru
  • seminte de coriandru
  • otet alb
  • zeama de lime
  • usturoi
  • zahar
  • apa
  • sare

Pentru piure de avocado:

  • avocado
  • zeama de lime
  • ulei de masline
  • sare
  • pudra de wasabi

Pentru maioneza:

  • galbenusuri de ou
  • ulei de struguri
  • mustar
  • sare

Castravetele si tonul se taie in cuburi de aceeasi dimensiune. Cuburile de ton se dau prin susan alb si susan negru si se gatesc pe toate partile in tigaia uscata, la foc mic.

Pentru castravete se prepara o solutie de murare din otet alb, zeama de la jumatate de lime, putin zahar, sare, putina apa, un strop de ulei si cateva boabe de coriandru care au fost incalzite cateva minute intr-o tigaie. Se amesteca toate ingredientele. Cubuletele de castravete se pun la murat in aceasta solutie timp de ~30-45 de minute.

Facem si un piure de avocado din pulpa de avocado, lime, ulei nefiltrat de masline, sare, putina pudra de wasabi. Maioneza se pregateste cu ajutorul unui blender, din galbenusuri crude, ulei de struguri, mustar si putina sare.

Tonul monteaza pe farfurie in combinatie cu cubuletele de castravete si cele doua sosuri.

File de strut la tigaie cu piure de naut si curcuma

strut

  • carne de strut
  • usturoi
  • tahina
  • lime
  • naut
  • ulei
  • tabasco
  • curcuma
  • aqua fava
  • unt
  • busuioc
  • mustar

Carnea de strut se rumeneste in tigaie pe toate partile intr-un strop de ulei, alaturi de o ramurica de cimbru, un catel de usturoi si la final putin unt care impiedica uscarea.

Spuma de usturoi se pregateste din aqua fava (zema in care au stat boabele de naut in conserva), usturoi si putina sare, batute cu mixerul pana ce avem o spuma.

Boabele fierte de naut se blendeaza cu curcuma pudra, putin ulei, usturoi, zeama de la jumatate de lime si o lingura de tahina. Obtinem astfel piureul de naut.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 15 ianuarie 2017: Ton in crusta de susan | File de strut la tigaie