Este sezonul sparangheluluiasa ca avem o emisiune intreaga dedicata lui. Pentru ca este atat de sanatos si usor de gatit, e musai sa incercati si voi retetele de: supa crema de sparanghel, sparanghel la cuptor cu sos bechamel si sparanghel cu creveti.

Supa crema de sparanghel

  • sparanghel
  • pastarnac
  • cartofi
  • ceapa
  • unt
  • ulei de masline
  • usturoi
  • smantana
  • busuioc
  • sare
  • frunze de leurda
  • felii de ceafa de porc

O supa crema de sparanghel nu se face exclusiv din sparanghel 🙂 Avem nevoie de un calup de unt pe care il punem la incalzit intr-o tigaie cu putin ulei de masline. La foc domol, se pun la sfarait: ceapa taiata mare, apoi pastarnacul si cartofii. De la sparanghel taiem cozile groase impreuna cu tijele, le maruntim si le punem si pe ele la calit. Adaugam si niste catei de usturoi. Se toarna apa cat sa acoperim putin toate legumele si se lasa la fiert.

Intre timp punem la cuptor sa se rumeneasca feliile de ceafa de porc, la 180 de grade. Le vom folosi ca decor pentru supa crema.

Dupa ce s-au fiert, se blendeaza totul si se adauga smantana. Pentru un plus de aroma, se pot adauga si frunze de busuioc tocate si frunze de leurda.

supa crema de sparanghel cu busuioc Marius
Sparanghel la cuptor cu sos bechamel 

  • sparanghel
  • ulei de masline
  • sare

Pentru bechamel:

  • unt
  • faina
  • lapte
  • ulei
  • sare
  • piper alb
  • nucsoara
  • mustar de Dijon
  • branza maturata

Sosul bechamel se prepara asa: untul se topeste impreuna cu putin ulei vegetal (pentru a asigura o temperatura mai buna). Dupa ce se topeste untul se adauga faina si se amesteca rapid pana ce avem o consistenta nisipoasa. Se ia oala de pe foc. Laptele se adauga caldut peste unt si faina, se amesteca si se da din nou pe foc. Se adauga putina sare, nucsoara si piper alb. Dupa ce avem sosul legat, adaugam branza maturata razuita si o lingurita de mustar de Dijon. Amestecam si avem un sos! 🙂

Tijele de sparanghel se aseaza intr-o tava rotunda, cu varfurile orientate spre centru. Se stropesc cu putin ulei de masline si se presara sare. Sosul bechamel se toarna in tava peste sparanghel pana ce se acopera. Mai razuim si branza maturata. Dam la cuptor la 170 de grade. Nu trebuie lasat foarte mult, caci sparanghelul este fraged.

sparanghel cu bechamel1
Sparanghel cu creveti

  • creveti
  • sparanghel
  • rosii cherry
  • coriandru verde
  • ulei de susan
  • sos de soia
  • ardei kapia
  • ardei iute
  • mirin

Intr-o tigaie cu o lingura de ulei de susan calim ardeiul kapia si ardeiul iute, taiati feliute fine, oblic. Tijele de sparanghel se taie si ele oblic si se pun in tigaie. Se stropeste cu mirin si sos de soia. Coriandrul verde se toaca marunt. Crevetii se adauga peste legume.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 20 mai 2017: Supa crema de sparanghel | Sparanghel la cuptor cu sos bechamel | Sparanghel cu creveti