Gabi Vintila lucreaza intr-un restaurant japonez si ne asigura ca preparatele japoneze ne mentin in forma fizica perfecta. La Sanatatea in Bucate, ne pregateste summer rolls cu somon si cu ton si somon cu sos miso.
Summer rolls
- pasta de wasabi
- ghimbir murat
Rola cu ton:
- foite de orez
- ton
- mango
- orez
- ananas
- menta
- coriandru
- piure de mango
Foita de orez se inmoaie in putina apa, se aseaza fasii subtiri de mango, deasupra se aseaza un strat de orez, ananas, o fasie de ton pe mijloc si rulam.
Rola cu somon:
- foite de orez
- castravete
- orez
- menta
- coriandru
- ceapa verde
- crema de branza
Foitele de orez se inmoaie putin in apa. Deasupra se aseaza fasii subtiri de castravete apoi orez cu bob lung, fiert. Deasupra orezului asezam un strat de crema de branza, frunze de menta, frunze de coriandru, codite de ceapa verde tocate foarte subtiri si pe mijloc o fasie de somon. Se ruleaza.
Cum se mananca? Ghimbirul murat nu se mananca niciodata impreuna cu rola. Corect este sa il folosesti intre doua role, pentru curatarea palatului. Pasta de wasabi se dizolva in apa sau sos de soia.

- somon
- ridiche daikon
- dashi
- pasta miso
- sake
- mirin
- foi de alge kombu
- polen de albine
- frunza de bambus
- icre de somon
- flori comestibile
Intr-un steamer de bambus asezam foi de alge kombu, deasupra asezam somonul. Se stropeste somonul cu cateva picaturi de sake si se presara polen. Acoperim steamerul, se aseaza pe un vas cu apa care fierbe si lasam cateva minute sa se gateasca somonul. Ridichea daikon se fiarba.
Intr-o tigaie punem cateva linguri de apa la fiert si se dizolva pasta miso si o lingurita cu zahar. Cand se dizolva pasta miso adaugam dashi. Sosul va arata ca un caramel. Se monteaza somonul pe o frunza de bambus, langa el se aseaza ridichea daikon si sosul miso.
