Proaspat, crocant, verde intens, sparanghelul este extrem de sanatos. Unde mai pui ca a inceput sa fie din ce in ce mai mult cultivat in Romania. La Bacania Veche am adus inca din 2016 sparanghel de la producatori de aproape, chiar de langa Bucuresti. Anul acesta l-am adus de la Amara.

Exista trei tipuri de sparanghel, fiecare diferite ca aroma si conditii de cultivare:

  • Cel mai cunoscut tip este asparagus officinalis – sparanghelul verde.
  • Sparanghelul alb este cultivat cu dificultate pentru ca este tinut in totalitate ingropat in pamant. Asta pentru a i se inhiba productia de clorofila. Are o aroma mai subtila si este si mai fraged decat cel verde. Si mult mai scump.
  • Sparanghelul violet contine antocianine care ii si dau culoarea purpurie. Are un continut mai mic de fibre decat cel verde, o aroma fructata, este mai dulce si de dimensiuni mai mici decat cel verde si cel alb. Ce e interesant este ca atunci cand este gatit se inverzeste.

Afla cum cureti si cum gatesti sparanghelul

De obicei, tijele de sparanghelul pot avea diferite grosimi: subtire, mediu si jumbo. Grosimea lui nu indica gradul de maturitate insa poate fi un criteriu pentru alegerea modului de gatire.

Sparanghelul subtire precum creionul este ideal pentru stir fry sau sote, cel jumbo este ideal pentru a fi gatit pe grill sau la aburi iar cel mediu poate fi gatit in orice fel.

In functie de metoda de cultivare (plantarea de seminte sau coroane) este nevoie de aproximativ 3 ani pentru a avea o recolta bogata de sparanghel. In primul an productia este redusa iar recoltarea nu va face decat sa slabeasca planta. Asadar, rabdarea e cheia. Recoltarea se face o singura luna pe an, de la jumatatea lui mai pana la jumatatea lunii iunie.

Sparanghelul este foarte rezistent la schimbarile climatice insa are nevoie de un sol nisipos, uscat si mult soare. Uraste apa si umezeala.

Sparanghelul, sanatate curata

Acest mugure contine glutation, un antioxidant puternic, care incetineste procesul de imbatranire si protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui si ale poluarii.

Sparanghelul contine 93% apa si este plin de vitamine si nutrienti: vitamina C, E, B6, beta-caroten, zinc, magneziu, seleniu, vitamina K, acid folic, crom, riboflavina, tiamina, dar si alte substante cu rol antiinflamator si anticancerigen.

Daca vrei sa slabesti, afla ca sparanghelul are efecte grozave asupra siluetei, reducand grasimea de pe abdomen datorita continutului bogat de fibre si foarte redus de calorii: 100 de grame de sparanghel au numai 13 calorii.

Sparanghelul poate indeplini cu succes rolul de vedeta in curele de detoxifiere pentru ca este si un diuretic natural.

Cum il alegi

Alege tulpinile ferme, de culoare verde deschis, purpurii spre varf, cu mugurii compacti. Partea fibroasa, alba, nu trebuie sa depaseasca 15% din lungimea totala a tijei.

Cum il pastrezi

In stare proaspata, se pastreaza in frigider, eventual intr-un vas inalt, cu coditele in putina apa sau infasurate intr-un prosop umed. Poate rezista asa vreo 3-4 zile.

Incearca o placinta cu sparanghel sau alte trei retete grozave: o supa crema de sparanghel, sparanghel la cuptor cu sos bechamel sau sparanghel cu creveti