
Vasilopita | Peste la abur | Ayran
Chiar la inceput de an, Marius Tudosiei gateste trei retete usoare si care se potrivesc perfect de Sfantul Vaslile. Piesa de rezistenta: Vasilopita, o placinta traditionala greceasca care se face foarte simplu insa are doua ingrediente cheie: mahlepi si mastiha, care ii dau o aroma unica, speciala.
Ca sa ne mearga bine in nou an, ne trebuie un peste pe masa, asa ca Marius gateste un peste la abur cu multa verdeata. Si ne dregem si cu o bautura de iaurt, numai buna dupa sarbatori: Ayran
Iata care sunt ingredientele pentru fiecare preparat:
1. Vasilopita:
- mahlepi*
- mastiha**
- zahar 250 gr unt
- 3 oua
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- 950 gr faina
- praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 150 ml lapte
- susan
- migdale
*mahlepi este un condiment din samburii de visine zdrobiti cu zahar. Puteti regasi gustul in samburii de cireasa cu aceeasi aroma amaruie sau la coditele de visine.
**mastiha sau mastic este o rasina naturala produsa de arborele de mastic. In Grecia, masticul este denumit si „lacrimile din Chios” pentru ca numai aici, de peste 2000 de ani, din iunie pana in septembrie, se recolteaza aceasta rasina, picatura cu picatura, dupa crestarea scoartei arborelui de mastic.
2. Peste la abur cu spanac si naut:
- peste alb
- spanac
- sare
- ulei de susan
- five spices
- naut
3. Ayran:
- iaurt
- sare
- menta
- apa
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din 1 ianuarie 2014|Vasilopita|Peste la abur|Ayran
Lasă un răspuns