Astazi la Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei pregateste trei retete usor de facut, cu ingrediente de sezon: sparanghel si rubarba – tarta cu rubarba si fulgi de migdale, tarta din mamaliga cu sparanghel si foietaj cu sparanghel si ansoa.
Tarta cu rubarba si fulgi de migdale
- 250 gr gem rubarba
- 80 gr zahar alb
- 80 gr zahar brun
- 230 gr faina
- doua lingurite scortisoara
- doua linguri unt
- 80 gr nuca de cocos
- 115 ml lapte
- 80 gr fulgi de migdale
Gemul de rubarba se intinde intr-o tava. Se face un aluat din unt, faina, fulgi de cocos, scortisoara macinata si fulgii de migdale. Se pune lapte pana ce avem un aluat care sa se poata intinde deasupra gemului de rubarba. Mai presaram deasupra niste fulgi de migdale si dam la cuptor 20-25 de minute la 180C
Tarta din mamaliga cu sparanghel
- supa de legume
- malai
- 85 gr mascarpone
- 50 gr parmezan
- 60 ml ulei de masline
- ciuperci shiitake
- otet balsamic
- sparanghel
- fulgi de migdale
- ulei de alune
- branza de capra
- crema de branza
Supa de legume se pune la fiert si ea va fi baza pentru mamaliga de astazi. Cand fierbe punem faina de porumb si amestecam la foc mic pana ce avem o mamaliga destul de moale. Spre final adaugam mascarpone si parmezan.
Tapetam o forma rotunda cu putin ulei de alune si turnam mamaliga. Ciupercile shiitake se taie feliute si se calesc usor intr-o tigaie, cu sare. Pe blatul de mamaliga asezam feliute de branza de capra si crema de branza, apoi ciupercile. Sparanghelul se blanseaza si tijele se aseaza peste tarta apoi se da la cuptor.
Foietaj cu sparanghel si ansoa
- sparanghel
- ansoa
- 60 ml smantana
- parmezan
- zeama de lamaie
- foietaj
- prosciutto
- ulei de masline
Intr-un mojar zdrobim niste boabe de piper negru. ansoa si parmezan. Adaugam putina smantana dulce si vom obtine o pasta. Pasta se intinde pe cate o foaie de aluat, deasupra se pune cate o felie de prosciutto si cate o tija de sparanghel. Se pulverizeaza putin ulei de masline, se ruleaza si se inchid capetele astfel incat sa avem niste „trabucuri”. Se dau la cuptor sa se rumeneasca foietajul.
Incearca si Placinta cu sparanghel
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 17 mai 2014: Tarta cu rubarba si fulgi de migdale | Tarta din mamaliga cu sparanghel | Foietaj cu sparanghel si ansoa