Bloggerul Andreea Juganaru a locuit doi ani in China, a invatat limba chineza si a intrat si in bucatariile restaurantelor de acolo. In aceasta editie a emisiunii Sanatatea in Bucate vine cu trei preparate traditionale chinezesti: pachetele de primavara, peste la abur cu ghimbir si budinca de tapioca.

Pachetele de primavara

Pachetelele de primavara chinezesti nu contin niciodata carne.

  • foi de aluat
  • ceapa verde
  • usturoi
  • morcov
  • taitei de orez
  • ciuperci shiitake
  • miez de bambus
  • muguri de fasole mungo
  • sos de soia
  • ulei de susan
  • sare
  • piper
  • ulei
  • varza

Sos:

  • sos de soia
  • otet de vin
  • ulei de susan
  • usturoi
  • ceapa verde
  • ardei iute

Ghimbir, usturoi, ciuperci shitake, muguri de fasole mung, morcovii si celelalte legume se taie fasii inguste.

Se pune putin ulei intr-un wok si se ung bine peretii vasului. Se adauga legumele in wok: mai intai ghimbir, usturoi, ceapa, morcov apoi restul legumelor taiate si la final taiteii de orez pe care i-am inmuiat putin inainte in apa rece. Se condimenteaza cu sos de soia, otet de vin, ulei de susan.

Impaturim pachetelele in foaie de orez. Se incinge uleiul si se prajesc pachetelele

Sosul pentru pachetelele de primavara se pregateste din: sos de soia, otet de vin, usturoi, ulei de susan, ardei iute sau ulei de ardei iute

Peste la abur cu ghimbir

  • peste cu carne alba
  • ghimbir proaspat
  • ceapa verde
  • ardei iuti
  • sos de soia
  • vin de orez
  • ulei vegetal
  • ulei de susan
  • susan negru
  • coriandru

Pestele va fi gatit la abur intr-un steamer. Incepem prin a-i creste pielea si il ungem cu sos de soia. Se stropeste cu putin vin de orez ca sa fragezeasca carnea. Ghimbirul se taie fasiute. Pestele se umple cu bucatelele de ghimbir. Se taie ceapa si se face cu cea un pat pe care se aseaza pestele. Baza aceasta va aromatiza pestele la abur. Se incinge putin ulei de susan intr-o tigaie. Se adauga ardei iute, ghimbir, usturoi cat sa aromatizam uleiul apoi legumele se scot iar uleiul incins se toarna peste peste.

Budinca de tapioca

  • perle de tapioca
  • lapte de cocos
  • lapte de soia
  • zahar alb
  • extract de vanilie
  • compot de lychee
  • coaja de portocala
  • menta

La o masura de perle de tapioca se pun patru masuri de lichid. Intr-o cratita se toarna sucul de la compotul de lychee, lapte de soia si lapte de cocos. Se adauga extract de vanilie, zahar si se pune cratita pe foc. Se amesteca pana ce avem o consistenta ca de mamaliga.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 11 mai 2014: Pachetele de primavara | Peste la abur cu ghimbir | Budinca de tapioca