La Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei pregateste trei retete inedite: chiftele cu ghimbir si coriandru, somon in apa de cocos cu dukkah si prajitura cu lapte de soia. Rapid si gustos!

1. Prajitura cu lapte de soia

Blat:

  •  200 gr faina
  • o lingurita praf de copt
  • 3 linguri de cacao sau ciocolata razuita
  • 60 ml ulei
  • 250 ml lapte de soia
  • 200 gr zahar
  • sare
  • zeama de lamaie
  • extract de vanilie

Crema:

  • 300 ml lapte de soia
  • o lingura faina de orez
  • 100 gr zahar
  • 100 gr unt
  • extract de vanilie

Pentru blat, amestecam intr-un bol laptele de soia cu uleiul vegetal, zaharul si o lingura de zeama de lamaie. Adaugam si extract de vanilie, praf de copt dizolvat in putina zeama de lamaie si faina. Razuim si ciocolata si o adaugam in compozitie. Ungem cu unt o forma rotunda si turnam compozitia de blat.

Pentru crema punem intr-o tigaie pe foc laptele de soia, zaharul si faina de orez. Amestecam rapid cu telul si cand se leaga o luam de pe foc. Adaugam extract de vanilie si unt si amestecam.

2. Chiftele cu ghimbir si coriandru

  • 900 gr carne tocata de pui
  • 1 ou
  • orez
  • usturoi
  • coriandru
  • ceapa verde
  • ghimbir
  • sweet chilli sauce
  • 2 lingurite de ulei de alune de padure
  • patrunjel
  • menta
  • lamaita

Orezul se fierbe si se amesteca intr-un bol cu carnea tocata, doua oua, sare, chilli sauce, ulei de alune, usturoi si ghimbir razuit. Verdeturile se toaca marunt si se amesteca si ele in compozitie. Se formeaza chiftelele si se prajesc in ulei.

3. Somon in apa de cocos cu dukkah

  • somon
  • apa
  • lime
  • piper
  • fasole verde
  • dukkah:
  • migdale
  • susan
  • seminte de coriandru
  • chimen
  • sumac
  • boia dulce
  • nuca de cocos

Pastaile verzi se fierb in apa cu sare.

Fulgii de migdale, seminte de susan, coriandru, chimen, sumac, boia, nuca de cocos se prajesc usor intr-o tigaie uscata. Amestecul se marunteste in mojar.

Apa de cocos se pune intr-o tigaie pe foc. Se adauga zeama de lime. Cand lichidul fierbe punem somonul si-l lasam numai cateva minute. Il asezam peste patul de pastai verzi fierte si deasupra presaram mixul de condimente maruntit in mojar.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 21 iunie 2014: Prăjitura cu lapte de soia | Chiftele cu ghimbir si coriandru | Somon in apa de cocos cu dukkah