Inspirat de o calatorie si o experienta culinara la Timisoara, Marius Tudosiei pregateste la Sanatatea in Bucate trei preparate cu specific sarbesc: pljeskavika, timbale si ajvar.
1. Pljeskavika e o reteta traditionala sarbeasca care a intrat in Banat prin anii ’90.
- carne de vita
- sare
- coriandru macinat
- nucsoara
- usturoi
- ceapa
- piper
- boia iute
- chimen
- ulei
- mustar
- varza
- chifle
- rosie
- ceapa rosie
Carnea de vita se toaca. Se amesteca cu sare, coriandru macinat, nucsoara razuita. Ceapa se da pe razatoare si se caleste intr-o tigaie. Se va transforma intr-un fel de crema. Se adauga peste ceapa si usturoiul razuit si putin piper. Ceapa calita se amesteca cu carnea in robotul de bucatarie pana ce vom avea o compozitie cu o textura pastoasa. Carnea se da la frigider pentru minimum o ora. Se formeaza chiflele de carne si se prajesc pe grill.
Chiflele se ung cu mustar, se aseaza pe fiecare cate o lingura de salata de varza si cate o lingura de ajvar.
2. Timbale
Este un aperitiv din America Centrala, culeasa de la un blogger din Timisoara.
- cartofi fierti
- smantana dulce
- oua
- parmezan
- bacon
- unt
- nucsoara
- sare
- piper
Sos:
- smantana dulce
- faina
- ceapa
- curry
- ulei de masline
Cartofii se curata, se taie bucati si se fierb. Baconul se taie in bucatele mici. Intr-un bol amestecam ouale cu parmezanul, baconul, cartofii fierti taiati bucati, nucsoara, piper si smantana dulce.
Separat fierbem cateva feliute de cartof crud. In niste forme unse cu unt punem feliutele de cartof apoi umplem cu amestecul pregatit inainte si dam la cuptor timp de 30 de minute.
Pentru sos: calim ceapa tocata fin impreuna cu niste pudra de curry. Punem o lingura mare de faina pe care o stingem cu smantana dulce.
Scoatem preparatul de la cuptor si peste fiecare portie punem sos din belsug.
3. Ajvar
Este un sos de ardei si vinete coapte, cu care putem insoti Pljeskavika.
- ardei kapia
- vinete
- morcovi
- ceapa
- rosii
Ardeii si vinetele se coc in cuptor. Dupa ce s-au copt, se racoresc putin si se curata de coaja. Intr-o tigaie incingem uleiul si calim morcovul ras. Adaugam rosiile, ceapa calita si ardeii si vinetele coapte. Condimentam cu boia iute si sare. Dupa ce se calesc toate legumele se blendeaza amestecul. Vom obtine un sos gustos – ajvar.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 28 iunie 2014: Pljeskavika | Timbale | Ajvar