Emisiunea de astazi este dedicata in intregime vinetelor. Marius Tudosiei gateste mai multe retete, din toate colturile lumii, toate cu acelasi ingredient atat de gustos si familiar – vanata.
Pregatiti-va pentru: papoutsakia, rolls de vinete cu parmezan, rolls de vinete cu ricotta, vanata indoneziana cu sos de alune si vinete pe grill cu labneh.
1. Papoutsakia:
- vinete
- ulei de masline
- carne de vita
- ceapa
- usturoi
- rosii
- patrunjel
- sos bechamel (faina, lapte, unt, smantana, nucsoara)
- maghiran
- branza cheddar
Vinetele se taie in jumatate, cu tot cu codita, si se scobesc. Pastram miezul. Vinetele scobite se prajesc usor in ulei de masline. Umplutura se pregateste astfel: se caleste ceapa taiata marunt apoi miezul tocat de la vinete. Se mai adauga ulei de masline, carnea tocata si se lasa la prajit. Se condimenteaza cu sare si piper si se adauga si rosiile taiate marunt. Se adauga maghiranul proaspat, tocat.
Pregatim sosul bechamel: topim untul si imediat ce se incalzeste punem faina si amestecam rapid apoi adaugam laptele si smantana. Continuam sa amestecam pana avem o crema. Razuim nucsoara.
Pe interiorul fiecarei vinete punem cate o feliuta de cheddar apoi punem umplutura. Deasupra punem sosul bechamel si dam la cuptor.
2. Rolls cu parmezan:
- vinete pe grill
- parmezan
- patrunjel
Feliile de vanata coapte pe grill se ruleaza cu cate o felie fina de parmezan si patrunjel.
3. Rolls cu ricotta:
- vinete pe grill
- ricotta
- coaja de lamaie
Ungem fiecare felie de vanata coapta pe grill cu putina ricotta si razuim putina coaja de lamaie. Rulam.
4. Vanata indoneziana cu sos de alune:
- vinete pe grill
- ulei de susan
- ceapa
- ardei iute
- usturoi
- alune
- sos de soia
- zeama de lamaie
- apa
Vanata se taie felii subtiri, pe lung – se coc pe grill.
Intr-o tigaie punem uleiul de susan si calim la foc mic ardeiul iute, usturoiul si ceapa. Se adauga sos de soia. Alunele se piseaza intr-un mojar si se pun si ele in tigaia cu legumele. Mai adaugam putina apa si lasam la fiert.
Cand e gata punem umplutura peste fiecare felie de vanata coapta.
5. Vinete pe grill cu labneh
- vinete
- ulei de masline
- sare
- frunze de menta
- labneh: usturoi, sare, iaurt, apa
Vanata se taie felii groase de un deget si peste ele se presara sare – se coc pe grill. Pentru labneh pisam usturoiul in mojar cu sare si iaurt. Deasupra fiecarei felii de vanata punem cate o lingura de labneh.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 12 iulie 2014: Rolls cu parmezan | Vanata indoneziana | Vinete pe grill cu labneh