Invitatul lui Marius Tudosiei, chef Laurentiu Radacina a pregatit la Sanatatea in bucate un meniu american delicios: meniu american – skirt de vita marinat in bourbon, cartof dublu copt, chiftelute de crab si salata cu cous cous.

Skirt de vita marinat in bourbon

  • carne de vita
  • ulei de masline
  • pesto de leurda
  • Pentru marinada:
  • bourbon
  • sare
  • piper
  • cimbru

Skirt-ul de vita este un cut special, marmorat, din zona coastelor. Chef Laurentiu obisnuieste sa il gateasca prin brezare – o perioada lunga de gatire la foc mic, in sos, sau la foc iute.

Skirtul a fost marinat 24 de ore, in bourbon, sare, piper si putin cimbru. Prajim carnea rapid intr-o tigaie incinsa foarte bine si stropita cu foarte putin ulei. O lasam sa se odihneasca si o servim cu pesto de leurda.

Cartof dublu copt

  • cartof
  • bacon
  • smantana
  • ceapa verde
  • emmentaler
  • parmezan
  • cheddar
  • ulei
  • sare grunjoasa

Cartoful se spala, se unge cu ulei vegetal si se pune intr-o tava,  pe un pat de sare grunjoasa care sa absoarba umiditatea in timpul coptului. Va sta la cuptor la 200 de grade, timp de o ora.

Baconul se rumeneste putin intr-o tigaie. Smantana se amesteca cu cele trei tipuri de branza, ceapa verde taiata marunt si cu baconul.  Cu acest amestec se umple cartoful copt care se da la cuptor inca 10 minute.
Chiftelute de crab

  • carne de crab
  • oua
  • sare
  • miez de paine
  • mix de condimente americane oldbay
  • patrunjel
  • sos: maioneza
  • capere
  • castraveti murati
  • patrunjel

Carnea de crab poate fi inlocuita cu carne de peste care se poate opari in lapte.

Intr-un bol se bat ouale cu sare, ca pentru omleta. Se adauga painea taiata in cubulete – va absorbi oul. Se condimenteaza cu mix de condimente americane oldbay, se adauga patrunjelul tocat si carnea de crab si se amesteca toate ingredientele, framandandu-se cu mana. Compozitia va sta 30 de minute la frigider. In compozitie se adauga sos tabasco si se amesteca. Se formeaza chiftelutele si se prajesc intr-o tigaie tapetata cu hartie de copt si stropita cu putin ulei.

Salata cu cous cous

  • salata iceberg
  • rodie
  • ridichi
  • rosii cherry
  • cous cous
  • patrunjel
  • ulei de masline
  • sare
  • sos ranch: maioneza, lapte batut, sare, piper, patrunjel

Ridichile si rosiile se taie felii subtiri iar frunzele de salata iceberg se revigoreaza in apa cu gheata. Intr-un bol adaugam cous-cous-ul fiert, patrunjel, sare. Deasupra se presara seminte de rodie si sosul ranch pregatit din maioneza si lapte batut.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate, din data de 13 iulie 2014: Skirt de vita | Chiftelute de crab | Salata cu cous cous