Marius Tudosiei pregateste la Sanatatea in Bucate trei retete potrivite pentru o masa intre prieteni: creveti crocanti, porc belly la cuptor in stil londonez si, ca desert, o tarta cu caramel sarat si ciocolata.

1. Creveti crocanti

  • bere bruna
  • creveti
  • ulei
  • faina de orez
  • ou
  • sare

Faina de orez, piper, sare se amesteca intr-un bol.

Se bate un ou cu bere bruna si se amesteca cu faina pana ce avem un aluat ca cel de clatite. Crevetii decorticati se inmoaie in aluat si se prajesc intr-un wok cu ulei incins.

2. Tarta cu caramel sarat si ciocolata

aluat:

  • fulgi de migdale
  • pastaie de tonka
  • 250 gr faina
  • 100 gr unt
  • un praf de sare
  • un ou
  • 80 gr zahar

caramel:

  • 70 gr zahar
  • 70 gr smantana
  • sare
  • unt

crema ciocolata:

  • 500 gr ciocolata
  • 500 gr smantana

Fulgii de migdale se maruntesc in blender pana ce obtinem o faina. Adaugam niste tonka razuita. Intr-un vas de mixer amestecam faina cu faina de migdale, tonka, 100 gr de unt, putina sare, un ou si 75 gr zahar. Amestecam pana ce avem un aluat sfaramicios, de tarta. Se aseaza aluatul de tarta intr-o forma rotunda si se da la cuptor sa se coaca in orb (punem deasupra o hartie de copt cu boabe de fasole)

Zaharul se topeste pe foc. Caramelul se ia de pe foc si se stinge cu smantana si se amesteca cu unt.

Ciocolata se marunteste. Se pune smantana calda peste ea si se lasa sa se odihneasca apoi se amesteca pana ce avem o crema. Dupa ce s-a racit blatul de tarta se toarna un strat de caramel si deasupra crema de ciocolata. Se taie cand s-a racit bine.

3. Porc la cuptor in stil londonez

  • carne de porc cu soric (pork belly)
  • ienibahar
  • seminte de fenicul
  • sare
  • usturoi
  • telina
  • morcov
  • ceapa
  • ulei de masline
  • piper
  • cimbru
  • vin alb

Intr-un mojar maruntim boabele de ienibahar, semintele de fenicul, sare. Legumele se curata si se taie felii si se aseaza intr-o tava. Ele vor fi baza pe care vom aseza bucata de carne de porc. Crestam soricul si il masam cu amestecul de mirodenii astfel incat ele sa intre in crestaturile facute si sa ajunga la grasime si sa-si elibereze aroma la cuptor.  Asezam bucata de porc peste legume, punem si niste ramurele de cimbru proaspat. Se da tava la cuptor la 200C timp de o ora pentru a se rumeni soricul. Dupa o ora scadem temperatura la 170 -180C. Punem 1/2 litru de vin si mai lasam o ora la cuptor ca sa se inmoaie carnea.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 5 iulie 2014: Creveti crocanti | Porc la cuptor in stil londonez | Tarta cu caramel sarat