La Sanatatea in Bucate, Marius Tudosiei pregateste un meniu delicios: coasta de miel in bacon cu garnitura de salata cu linte, cartofi violet cu trufe albe si smantana si un desert decadent: sticky toffe pudding.
Coaste de miel in bacon
- coasta de miel
- bacon
- ceapa
- ardei
- usturoi
- telina
Coasta de miel se inveleste cu felii de bacon. Din loc in loc se fac mici crestaturi pentru ca bucata de carne sa se gateasca in profunzime. Intr-o tava unsa cu putin ulei se presara niste sare grunjoasa. Bucata de carne se aseaza in tava inconjurate cu legume: usturoi, bucati mari de ceapa rosie, ardei, felii de telina. Se presara si seminte de fenicul, boabe de piper alb. Pe carne nu presaram sare. Se stropesc toate ingredientele cu putin vin rosu si tava se acopera cu folie de aluminiu. Se da la cuptor la 200-220 de grade.
Sticky toffee pudding
- 200 gr curmale
- 75 gr unt
- 75 gr zahar brun
- 75 gr zahar alb
- doua oua
- 180 gr faina
Pentru sirop
- 125 gr unt
- 75 gr zahar brun
- 200 ml smantana dulce
- extract de vanilie
Curmalele se pun in apa cu bicarbonat la rehidratat. Untul, zaharul alb si zaharul brun se amesteca cu mixerul pana ce se transforma intr-o crema. Se incorporeaza si ouale. Adaugam 180 de grame de faina, praf de copt (o lingurita plina), apoi curmalele redihratate. Se amesteca bine. Se tapeteaza cu unt o forma de copt si se toarna compozitia, apoi se trimite la cuptor.
Pentru sos, se topeste untul cu zaharul brun si se adauga 200 ml de smantana. Se amesteca intruna pana la omogenizare. Dupa ce scoatem prajitura din cuptor, ii crestam usor suprafata si turnam deasupra sosul de caramel.
Cartofi violet cu trufe albe si smantana
- cartofi violet
- doua oua
- sare
- piper
- mustar de Dijon
- parmezan
- smantana dulce
- marar
- trufe albe
Doua oua se bat cu putina sare, piper si putin mustar de Dijon. Se razuieste si putin parmezan si se adauga smantana dulce si marar. Cartofii se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierti se taie in bucatele. Se ung cu unt niste forme ceramice si in fiecare forma se aseaza cateva bucatele de cartofi si cateva felii subtiri de trufe albe. Deasupra se toarna mixul de smantana. Se mai sfarama niste branza maturata si se razuieste parmezan ca obtinem o crusta rumena. Formele se trimit la cuptor la 190 de grade.
Garnitura
- linte
- patrunjel
- rosii cherry
- ceapa verde
- menta
- seminte de in
- zeama de lamaie
- ulei
Lintea se fierbe. Semintele de in se sparg putin in mojar pentru a fi mai usor de digerat. Se amesteca lintea cu semintele de in. Ceapa verde se toaca marunt, la fel si patrunjelul si menta. Rosiile cherry se taie in sferturi. Se amesteca toate ingredientele si se stropesc cu zeama de lamaie si ulei de masline.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 2 august 2014: Coasta de miel in bacon | Sticky toffe pudding | Cartofi violet cu trufe albe