Cei mai iuti ardei din lume, care sa fie?
Se pare ca intrebarea asta l-a framantat si pe Wilbur Scoville, prin 1912. De la el avem astazi Scara Scoville – adica unitatile (SHU) care masoara nivelul de iuteala al unui ardei iute. Scara Scoville este de la 0 (apa plata) la 16.000.000 grade (capsaicina pura).
In fiecare an, in functie de recolta, se acorda titlul de cel mai iute ardei din lume. Asa se face ca prin 2013, cel mai iute ardei a fost Trinidad Scorpion Moruga cu peste 2.000.000 grade Scovile.
Din 2013 s-a mai schimbat situatia. Cu ochii injectati si nasul curgand, anuntam ca dracescul Carolina Reaper l-a detronat pe Trinidad Scorpion Moruga cu fabulosul scor de iuteala de 2,200,000 SHU. Culmea este ca incoronatul (si incornoratul) Carolina Reaper e si putin inselator. La inceput are o aroma fructata, dulce, apoi te nimiceste cu arsura.
1. Incepem cu cei mai blanzi ardei iuti – Pepperoncini, care au intre 100 – 500 SHU.
2. Jalapeno, care sunt mai iuti si mai aromati, dar tot destul de jos pe scara Scoville, au intre 2.500 si 5.000 grade Scoville.
3. Chipotle, care sunt Jalapeno uscati si afumati, pot ajunge la 10.000 SHU.
4. Ardeii Cayenne deschid drumul spre liga superioara cu aproximativ 30.000 – 50.000 grade Scoville.
5. Spre zona hardcore, gasim Scotch Bonnet (pana la 250.000 SHU )
6. Habanero (pana la 350.000 SHU)
7. Unul dintre cei mai iuti chili din lume, este Bhut Jolokia (sau Naga Jolokia), care are un amenitator scor de 1.000.000 SHU. Deja vorbim de lucruri serioase.
8. Naga Viper, un alt detinator de record Guinness, numeroase soiuri provenind din Nagaland, India, au o iuteala si o aroma proverbiala care au facut termenul de “Naga” sa devina sinonim cu extrem de iute.
9. Cel mai iute ardei din lume in 2013 a fost Trinidad Scorpion Moruga cu peste 2.000.000 grade Scovile, disponibil si pe www.chiliworks.ro
10. Fabulosul Carolina Reaper cu un scor de iuteala de 2,200,000 SHU detine recordul mondial in 2016.
Cantitatea de capsaicina, si astfel si iuteala, poate sa varieze in cadrul aceluiasi soi de chili in functie de mai multi factori – seminte, sol, ingrijire, etc.
Cum manevrez un ardei iute?
Cu un ardei iute trebuie sa fii cu bagare de seama. Manusile de bucatarie sunt obligatorii atunci cand manevrezi un impielitat pentru ca uleiurile volatile pe care le contin ardeii iuti pot provoaca usturimi serioase in contact cu pielea sau ochii. Spala bine cutitele si suprafetele pe care ai taiat ardeii iuti pentru ca iuteala sa nu se transfere catre alte alimente.
Cum sting iuteala?
Daca ai comis-o si te-a impins pacatul sa gusti un ardei iute (sau si mai rau, unul dintre cei mai iuti din lume), ai o problema arzatoare la propriu. Cum stingi iuteala? In orice caz, nu cu apa. De ce? Simplu: de vina este capsaicina, o substanta alcaloida continuta de ardeii iuti, care nu se dizolva deloc bine in apa. Dogoreala insa se va potoli cu lapte, iaurt, kefir, sau alcool, cum ar fi vinul sau spirtoase. E testat! Berea nu este o idee tocmai buna, pentru ca este carbogazoasa si va inrautati situatia.
De ce sa mananc ardei iuti?
Tare ne place sa citam din studii, asa ca, aflati veste de la www.hsph.harvard.edu: cei care mananca zilnic bucate picante au cu 14% mai multe sanse sa se bucure de mai multi ani de viata. Ardeii iuti (proaspeti si uscati) sunt cel mai folosit condiment cand vine vorba de iuteala. Capsaicina continuta de acestia are proprietatea de a topi grasimile, este un bun antioxidant, anti-inflamator. In plus, te tine departe de cancer, boli de inima sau respiratorii.
Surse info: chiliworks.ro, www.crazyhotseeds.com, www.hsph.harvard.edu
Sursa foto: chiliworks.ro
Text: Raluca Constantin