Zbarciogii deschid sezonul de ciupercarit. Din aprilie pana la inceput de iunie, in functie de precipitatii si umiditatea solului, zbarciogii sunt de gasit in grupuri mici, in paduri de conifere la radacina molizilor si pinilor, pe pajisti, poienite sau chiar la marginea drumurilor.

Sub numele romanesc de „zbarciog” se grupeaza patru mari tipuri de ciuperci: GyromitraHelvellaMorchella si Verpa. Intre primele doua se gasesc si specii otravitoare pe cand cele doua din urma sunt comestibile.

Cum cureti zbarciogii?

Aspectul de fagure delicat al zbarciogilor poate fi intimidant cand vine vorba de curatare. Este recomandat sa-i cureti  usor cu o periuta pentru a indeparta pamantul si apoi sa-i speli bine sub jet de apa rece.

Cum pastrezi zbarciogii?

Cateva zile ii poti pastra in punga de hartie, in frigider. Insa nu spalati. Pe termen lung, cea mai buna varianta de pastrare a zbarciogilor este uscarea. Daca nu ai un deshidrator, ii poti usca in cuptor si astfel te poti bucura de ei oricand, rehidratandu-i.

Poti sa mananci zbarciogii cruzi?

Nu! Gatirea zbarciogilor este obligatorie pentru ca aceste ciuperci contin o mica doza de toxine. Din fericire, toxinele dispar prin gatire.

Daca ai avut norocul sa gasesti zbarciogi, bucura-te de gustul lor gatindu-i simplu, sotati in putin unt si presarati cu sare, cu paste sau carne. Astfel isi vor pastra aroma grozava a padurii. Ca orice ciuperca, zbarciogii se potrivesc minunat cu paste.

Citeste si articolul: Povestea Trufelor

Sursa info: wiki, draxe.com,