Astazi la Sanatatea in Bucate facem mancaruri romanesti in variante usor modificate. Asta ca sa demonstram ca mancarea romaneasca poate fi dusa pe alte meridiane, fara probleme.  Asadar, in loc de romanescul pui cu smantana, facem un foarte frantuzesc coquelet cu creme fraiche si tarhon (in loc de marar). Si mai facem si gnocchi – nu cei clasici, din cartofi si faina, ci din mamaliga, cu branza de burduf si cu un sos din lapte cu tarate de porumb. Daca v-am facut curiosi, iata in continuare retetele pe care speram sa le incercati.

Coquelet cu creme fraiche 

  • coquelet
  • creme fraiche
  • praz
  • ceapa
  • pastarnac
  • telina
  • morcov
  • oua
  • tarhon
  • apa
  • sare
  • piper

Ce este coquelet-ul? Este un puisor de ferma, un produs cu origine controlata (Franta, Bretagne), care creste pana pe la 500 de grame.

Coquelet-ul se parleste si se portioneaza, si se pune la fiert cu praz, pastarnac, telina, morcov. Cand totul s-a fiert, separat, intr-un castron se amesteca galbenusurile cu smantana. Peste ele se toarna usor putina zeama din oala in care a fiert puiul, si se amesteca. Acest amestec se toarna apoi in oala mare in care avem coquelet-ul si legumele. Se mai lasa putin pe foc, sa se lege, si se presara tarhon, sare si piper proaspat macinat. O mancare buna, cu influente frantuzesti!

gnocchi

Gnocchi din bulz 

  • tarate de porumb
  • faina de porumb
  • branza de burduf
  • lapte
  • unt
  • ardei iute
  • ceapa
  • sare

Din faina de porumb se face o mamaliga moale care se lasa putin la racit apoi se amesteca cu branza de burduf. Din aceasta compozitie vom forma ghocchi cu ajutorul unei linguri.

Pentru sos, laptele se incalzeste. Se adauga 3 linguri cu varf de tarate si se lasa la infuzat cateva minute. Se adauga o ceapa si sare, pentru a obtine un sos cu gust special. Sosul se strecoara printr-o strecuratoare fina pentru a scapa de bucatelele de tarate. Vom obtine  gustul din copilarie,  de mamaliga cu lapte. Sosul se toarna in farfurie, gnocchi se aseaza deasupra. Se decoreaza cu cativa fulgi de ardei iute.

Urmareste emisiunea Sanatatea in Bucate din data de 1 aprilie 2017: Coquelet cu creme fraiche | Gnocchi din bulz