Am aflat de curand despre sunca pascala, atunci cand am primit-o de la furnizorul nostru din Maramures. Ne-a sosit bucata de sunca, si langa ea un pliculet cu mirodenii (foi de dafin, boabe de mustar, piper boabe, cuisoare) cu care trebuie fiarta. Kit-ul de Paste – asa i-au zis unii 🙂
Ne-am interesat putin si am descoperit ca in unele zone din tara (in special in Ardeal), sunca asta fiarta e nelipsita de pe masa de Paste. Precum cozonacul si ouale rosii.
Oana Igretiu (www.savoriurbane.com), de la Arad, ne-a explicat obiceiul asta pascal:
„Fierbi sunca in apa cu mirodeniile din punguta (in oala sub presiune cca. 60 de minute sau 2 ore in oala normala) si o lasi la racit tot in zeama aia faina. A doua zi, in dimineata de Pasti, ascuti bine brisca si o tai felii, pe masura ce o mananci.
Merge bine cu ouale fierte, casul proaspat, ridichile si ceapa verde de pe masa de Pasti. Treaba faina e ca in zama aia aromata se pot fierbe ouale de Pasti! Toata aroma de la soanca trece in ele. Sau, faci o zupa faina de fasole boabe, servita cu smantana grasa, tarhon verde ori murat si musai cu niste ceapa rosie taiata solzisori si frecata cu sare. Cam asa ceva ar trebuie sa-ti iasa dupa ce o fierbi.”
La Oana gasim si reteta de Sunca fiarta si presata
Acum avem si sunca in Bacania Veche, avem si reteta. Si totul e clar 🙂 Asteptam Pastele.
Foto: www.savoriurbane.com