„Salinate de Turda” este noul produs romanesc ce beneficiaza de Indicatie Geografica Protejata (IGP) recunoscuta si inregistrata la nivel european.

Pe lista produselor romanesti cu IGP recunoscut si inregistrat la nivel european se mai numara alte 12 produse:

Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Scrumbie afumata de Dunare (IGP) – gasiti produsul in Bacania Veche, Telemea de Sibiu (IGP)- gasiti produsul in Bacania Veche, Carnati de Plescoi (IGP) – gasiti produsul in Bacania Veche, Cascaval de Saveni (IGP), Salata cu icre de stiuca de Tulcea (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP), Salata traditionala cu icre de crap (Specialitate Traditionala Garantata), Placinta dobrogeana (IGP) si Pita de Pecica (IGP).

Salinate de Turda are patru sortimente maturate crud-uscate: pulpa, cotlet, piept si ceafa.

Carnea, maturata in saramura naturala si condimentata cu un amestec de mirodenii naturale, se odihneste pentru 25 de zile in micro-climatul unic, natural, al Salinei Turda unde capata gustul desavarsit.

„In interiorul acestei minunatii a naturii, intr-o galerie straveche, pregatim sortimente maturate crud-uscate folosindu-ne doar de puterea sarii si condimente naturale alese cu cea mai mare grija.” este specificat pe site-ul producatorului (CIA Aboliv din Turda)

Specialitatile Salinate sunt disponibile la intrarea in Salina Turda, in magazinele proprii ale CIA Aboliv din Turda.

In etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene pentru dobandirea IGP se mai afla urmatoarele produse: Batog deltaic de sturion si Babic de Buzau, iar in faza de opozitie europeana, pentru dobandirea protectiei Specialitate Traditionala Garantata – Sardeluta marinata.

Ce inseamna Indicatie geografica protejata (IGP)?

IGP poate fi numele unei regiuni, unui loc specific sau al unei tari, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie sa fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau tara,
– sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice
– materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite;
– anumite operatii ale procesului de productie cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea, etc pot
avea loc in afara ariei geografice definite;

Citeste mai mult despre Ce inseamna produs cu Denumire de origine protejata (DOP)si Indicatie geografica protejata (IGP)

Susa Info: Digi24.ro, cia-aboliv.ro

Sursa foto: cia-aboliv.ro