Hasmatuchi, asmatuchi, asmatui, hasmaciuca, hasmatui sau patrunjel frantuzesc. Toate denumirile se refera la aceeasi planta, cu frunze asemanatoare celor de patrunjel.

Hasmatuchi (anthriscus cerefolium) este o planta bianuala care face parte din familia Apiaceae, fiind inrudita cu patrunjelul si morcovul. Creste in locuri umbroase, in luminisul padurilor sau al gradinilor, in zone umede.

ierburiuitate.ro ne spune ca originea plantei ar putea fi din muntii Caucaz, raspandita in restul Europei Antice de armatele romane.

In secolele trecute, hasmatuchi era o planta populara mai ales in bucatariile boieresti. Recent, planta a fost reintrodusa in preparate si, cu putin noroc, o puteti chiar gasi in piata. Aroma frunzelor proaspete de hasmatuchi aduce cu o combinatie intre patrunjel si anason.

In bucatarie se asorteaza tare bine cu mancarurile cu cartofi, preparatele cu peste sau carne de pasare, supe crema, oua, legume sau branzeturi. Hasmatuchi parfumeaza minunat si otetul de vin alb.

Frunzele proaspete sunt foarte bogate in VitaminaC, B, A, minerale si contin cantitati importante de caroten si ulei eteric. Lastarii tineri pregatiti sub forma de infuzie au efecte diuretice, fiind eficienti in tratarea afectiunilor renale si cardiovasculare. In popor se credea ca frunzele de hasmatuchi trateaza sughitul.

Frunzele de hasmatuchi se pot conserva prin uscare sau congelare.

Sursa info: ierburiuitate.wordpress.com, wiki

Sursa foto: ierburiuitate.wordpress.com