Dan Bogatu gateste la Sanatatea in Bucate doua preparate grozave cu dovleac, pornind de la retete cunoscute : supa crema de dovleac cu scoici Saint Jacques si millefeuille cu mousse de dovleac si mascarpone (o reinterpretare a placintei cu dovleac).
- dovleac
- scoici Saint Jacques
- telina
- ceapa
- morcov
- ulei de masline
- sare
- piper
- unt
- seminte de dovleac
- nucsoara
- cimbru
- smantana
- jambon
- ulei de trufe
Telina, morcovul si ceapa se maruntesc si se soteaza intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Adaugam dovleacul si cartoful, sare, piper, nucsoara. Acoperim vasul si lasam la innabusit. Adaugam putina supa de pui sau apa si unt si lasam pe foc la fiert. Cand toate legumele s-au fiert le blendam pana ce obtinem o supa crema. Adaugam si smantana lichida.
Intr-o tigaie foarte incinsa picuram putin ulei de masline si rumenim cateva secunde pe ambele parti scoicile Saint Jacques. Trebuie sa prinda o crusta aurie. Cand le intoarcem adaugam putin unt, sare si piper roz. Semintele de dovleac se prajesc intr-o tigaie. Ne vor servi drept decor.
- foitaj
- dovleac
- zahar pudra
- frisca
- mascarpone
- scortisoara
- vin rosu
- pudra de vanilie
- alune de padure
- fructe de padure
Foitajul se coace intre doua tavi cu hartie de copt. Inainte sa le scoatem din cuptor le presaram cu putin zahar, sa se caramelizeze. Caramelizam zaharul intr-o tigaie si cand s-a topit il turnam peste alunele de padure. Cand s-a racit il spargem ca sa obtinem un krantz.
Frisca, mascarpone si piure de dovleac se amesteca intr-un bol. Parfumam cu scortisoara si adaugam si un strop de vin rosu si putina pudra de vanilie.
Montam desertul: pe foitaj asezam din loc in loc crema de piure de dovleac, deasupra presaram krantz, asezam alta bucata de foitaj, deasupra crema si krantz, apoi alta foaie. Deasupra asezam fructe de padure, krantz si putin zahar pudra.
Incearca si reteta de Cheesecake cu dovleac copt sau Curechi de dovleac
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 8 octombrie 2017: Supa crema de dovleac cu Saint Jacques | Millefeuille cu mousse de dovleac