Anghinarea mi-a sucit mintile cand am fost in concediu in insula Tinos din Grecia, asa ca la Sanatatea in Bucate i-am dedicat o intreaga emisiune. Citeste si: Modele de revigorare a gastronomiei (1)

Gastiti mai jos retetele de: placinta cu anghinare, dovlecel cu anghinare si manouri, anghinare umpluta cu capere.

Placinta cu anghinare

  • anghinare in ulei
  • paine
  • ceapa alba
  • usturoi
  • sare
  • ulei de masline
  • apa
  • Emmentaler
  • parmezan
  • oregano
  • cimbru proaspat

Sos Bechamel:

  • faina
  • unt
  • lapte
  • galbenus de ou
  • nucsoara

Incepem prin a incalzi intr-o tigaie uleiul in care a fost conservata anghinarea, cu doi catei de usturoi taiati felii. In acest ulei calim si ceapa taiata marunt. Punem si putina apa si lasam la foc domol.

Anghinarea din conserva se taie in sferturi. Pregatim sosul bechamel: faina o incalzim in unt, adaugam faina, lapte si amestecam pana ce avem un bechamel cremos. La final adaugam galbenusul si amestecam iute, apoi nucsoara.

Se unge cu ulei o tava ceramica adanca, apoi pe fundul tavii se intinde un strat de bechamel. Deasupra se aseaza un strat de miez de paine, apoi un strat de ceapa calita, apoi bucatile de anghinare si iar un strat de bechamel si anghinare. Intre straturi presaram si oregano uscat. Incheiem cu un strat generos de branza Emmentaler rasa. Placinta se da la cuptor sa se rumeneasca. Dupa ce o scoatem din cuptor asezam deasupra si cateva crengute de cimbru verde.

Dovlecel cu anghinare si manouri 

  • dovlecei
  • anghinare
  • branza manouri
  • sare

Fasiile de dovlecei se rumenesc pe grill. Anghinarea se toata foarte marunt si se zdrobeste cu furculita apoi se amesteca cu branza manouri si putina sare. Aceasta va fi umplutura pe care o vom infasura in fasiile de dovlecei.

Anghinare umpluta cu capere

  • anghinare
  • capere
  • fructe de capere
  • ulei de masline
  • sare
  • ceapa
  • usturoi

Intr-o tigaie, pe foc, incalzim uleiul de masline si punem putina ceapa si usturoi ca sa se inmoaie putin si sa-si elibereza aroma. Adaugam caperele si fructele de capere crestate. Anghinarea se umple cu caperele si fructele de capere si se presara cu ulei.

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 23 septembrie 2017: Placinta cu anghinare | Dovlecel cu anghinare si manouri | Anghinare umpluta cu capere