Mihaela Brailescu (foodfairy.ro) a venit la Sanatatea in Bucate cu doua retete vegane, ideale in perioadele de post: burger vegan din linte si sfecla rosie – are doar patru ingrediente si poate fi preparat in avans si copt la cuptor – si un pate vegetal, din ciuperci, ideal pentru o masa de sarbatoare.

Burger vegan

Sfecla se da pe razatoare. Verdeata se toaca marunt. Lintea verde trebuie fiarta. Semintele de in si floarea soarelui se maruntesc fin pana obtinem o faina. Se amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza, se condimenteaza dupa gust. Dupa ce obtinem compozitia pentru burger adaugam faina putin cate putin, pana ce se leaga, apoi se modeleaza burgerii. Se aseaza burgerii pe o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 190 de grade. Se lasa 10-15 minute pana ce obtinem o crusta.

Ingrediente: 

  • sfecla rosie
  • linte verde
  • seminte de in
  • seminte de floarea soarelui
  • sare
  • mix de condimentepentru carne
  • verdeata tocata
  • usturoi ras fin

Pate de ciuperci

Ingrediente: 

  • 500g ciuperci
  • 100g alune de padure
  • o ceapa
  • 2-3 catei de usturoi
  • un pahar mic vin rose
  • o ceasca ulei de masline
  • o lingurita pasta miso
  • o lingurita pudra de agar-agar (gelatina vegetala)
  • sfecla rosie coapta
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • cimbrisor
  • paprika
  • chimion

Intr-o tigaie se pune la incins putin ulei (si unt vegetal). Ciupercile se taie felii si se calesc. Se adauga cimbru si se stropesc cu putin vin rose. Se lasa putin sa se racoreasca, apoi se blendeaza impreuna cu alunele de padure hidratate si o bucatica de sfecla coapta (pentru culoare). In blender se adauga o lingurita de pasta miso (pasta fermentata de soia). Gelatina vegetala (o lingurita) se pune in 100 ml de apa si se lasa sa fiarba usor cateva minute. Se lasa putin la racorit si se adauga in blender.

pate vegetal

 

Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 12 martie 2017: Burger vegan | Pate de ciuperci