Bacania Veche

Poveste despre nunți și mâncare cu gust, de la Băcănia Veche

A fost odată că niciodată o vreme în care nu ne-am gândit că o să mergem la mai mult decât câteva nunti, în special la cei dragi și apropiați. În mod ironic, de atunci am mai fost la câteva sute în cei 9 ani de când mergem la evenimente, dar nu că invitați, ci în calitate de gazde și furnizori de mâncare.

De Mâncare cu Gust.

Am pornit la drum cumva neconvinsi că asta e drumul nostru, însă uimirea și bucuria din ochii mirilor și a invitaților când gustă din mâncarea noastră ne-au convins că asta e, de fapt, drumul nostru. Să aducem o schimbare în peisajul nunților, să le arătam oamenilor că da, se poate să mergi la o nuntă, la un botez, sau la orice eveniment și să îți placă și mâncarea. Mult!

Atât de mult încât să simți nevoia să ne îmbrățișezi la final, să ne ceri rețete sau să ne vizitezi apoi ani la rand.

Am făcut de-atunci sute de evenimente, am strâns mii de zâmbete calde, am văzut emoție și lacrimi la final, am primit îmbrățișări și mulțumiri, iar uneori ne-am ales cu prieteni, nu cu clienți.

Cu așa vibe, nu-i de mirare că specialitatea noastră au ajuns să fie nunțile relaxate, neconvenționale dar totuși atât de chic, cu un aer de petrecere rafinată la gradină, cu familia și prietenii, într-o zi frumoasă de vară.

Un eveniment gândit, curatoriat și pus în scenă de Băcănia Veche, cu un concept unic.

De la chiar începuturile noastre, gătim în registrul Farm-to-table pentru că înainte de toate, suntem o băcănie și nu una oarecare, ci una obsedată de ingrediente bune, cu surse de încredere și furnizori la fel de preocupați ca noi de tot ce înseamnă hrana premium.

Asta înseamnă că veți avea un eveniment marca Băcănia Veche, cu tomate din soiuri vechi (avem nu mai puțin de 6-7 soiuri deosebite la evenimente, de la tomate-ananas până la tomate inimă-de-bou sau zebră), brânzeturi realizate în regim de artizanat gourmet (ex: Mesendorf 65, Chalet Timian, Cășăria Dunar, ca să numim doar câțiva), legume de la fermieri ecologici din jurul Bucurestiului care ne livrează legume și salate proaspete din frunze rare în chiar ziua evenimentului.

Suntem atât de hotărâți să oferim tot ce e proaspăt și bun în sezon, încât ne încăpățânăm să frigem vinetele la jar chiar în ziua evenimentului, în locație, sau să tăiem roșiile (ținute cu grijă nici la rece, nici la cald) cu doar 10 minute înainte de aranjarea pe platouri, să nu arate nici măcar o secundă a roșii ofilite, să spălam salatele din frunze rare frunză cu frunză sau să facem cartofii la ceaun doar din cartofii proaspeți, tăiați pe loc, și nu din pungi congelate.

Avem shoturi de gazpacho andaluz în meniu? Dăm la blender legumele proaspete cu o ora înainte de servire.

Avem bar de gogoși? Sigur că le frământam, dospim și rumenim în locație! Să fie fierbinți, că daca-i bal, bal să fie!

Nu folosim nimic de la pungă, nu reîncălzim nimic și nu venim în locație cu mâncare gata montată de la București.

Uneori, între orele de service, daca “bagați un cap” până la noi la bucătăria din locație, ne veți găsi filetând peștele și dezosandu-l cu penseta sau rupând codițele de la păstăile verzi proaspete! Ca să putem găti atât de proaspăt și să putem face toate astea simultan, echipa noastră de bucătari cu care venim în locație are mai mereu între 8 și 12 membri, în funcție de numărul de invitați și de complexitatea meniului. Să vă mai spunem că lucrăm cu aceiași oameni de la bun început? În domeniul nostru, asta spune ceva.

Despre Bufetul Suedez & conceptul nostru de servire a lui

Aranjăm mâncarea în vase frumoase de ceramică, uneori aduse de peste mări și țări, decorăm bufetul cu flori proaspete de sezon și, cel mai important, stăm la povești noi înșine cu toți invitații. De ce?

Pentru că avem un Concept Unic: bufet cu servire asistată și povestită de noi înșine, live, cu Celebrity-Chef on site, Marius Tudosiei, în fapt chiar capul tuturor “răutăților”

Cum se desfășoară? E aglomerat?

Invităm pe rând oaspeții la bufetul aranjat ca într-o imagine idilică a unei mese al-fresco din Toscana (avem experiență multă și tehnici infailibile de a evita aglomerația) și le povestim fiecărui invitat în parte ce avem pe masă, cum sunt gătite, din ce surse sau cu ce ingrediente speciale le-am pregătit bucatele, astfel încât să îi ajutăm să înțeleagă și, mai ales, să aleagă exact ce le place.

Mai împărtășim o rețetă, mai facem o poză, mai spunem o snoavă. Așa am convins zeci de invitați să guste din mâncăruri pe care nu le-ar fi atins niciodată (habar n-am avut câți nu mănâncă pateu sau rață și totuși, de la noi au mâncat și apoi au mai vrut), am ținut cont de preferințele fiecăruia și i-am ajutat să aleagă exact de vor explicandu-le ce continue Turul Țării (ex: ce brânză e de oaie sau de vacă, dacă e pasteurizată sau nu). Deși pare istovitor, ne-am dat seama că e un serviciu neprețuit pe care îl aducem invitaților și totodată, mâncării noastre.

Despre Meniuri

Deși pornim de la câteva repere, noi nu avem neapărat meniuri fixe, bătute în cuie, pentru că ne-am dorit să simțiți că sunteți de-adevaratelea răsfățați și că evenimentul vostru este într-adevăr croit așa cum vi-l doriți. Și ne bucură să vedem că, de la an la an, nunțile își schimbă aspectul tot mai mult, iar mirii își doresc experiențe cât mai personale și mai libere de “așa trebuie” și “așa se face”. Uneori ne ajutați voi să fim mai creativi și să ne depășim propriile bariere, alteori vă venim noi în ajutor cu idei și propuneri de meniu potrivite pentru evenimentul vostru.

Am pregătit meniuri pentru nunți atât de diverse încât nu seamănă două între ele, de la meniu integral vegan până la meniul unei nunți ca un festival rock, cu burger și cartofi la ceaun, de la meniuri rafinate, elegante, până la nunți care îmbină elemente tradițional românești cu preparate lejere, cu influențe mediteraneene, potrivite unei zile de vară. Am gătit pui tikka pentru o nuntă Brit sau gravlax pentru o nuntă în stil Scandi. Ne adaptăm la nevoi și dorințe, dar vă spunem din capul locului dacă ceva ne depășește sau nu suntem siguri de rezultatul final. Pentru că da, ne place să fim stăpâni pe situație și să dirijăm evenimentul către cele mai bune rezultate cu putință.

Despre sarmale

Noi iubim mâncarea românească și nici nu ne ferim să introducem în meniu elemente pur românești. Iubim sarmalele, și invitații pe noi. Se zvonește chiar că am face cele mai bune sarmale din târg.

Despre cârnați

Ca să fie totul limpede, pe aceia îi facem tot noi. De la zero, așa cum facem tot ce punem pe masă. Că n-am găsit încă nicun cârnat care să ne placa la fel de mult și pe care să ne putem bizui 100% că sunt ce trebuie.

Despre Barbeque Live Cooking

Live Cooking e un concept pe care l-am introdus de la bun început, în 2015 și l-am testat de atât de multe ori încât a ajuns un fel de „semnătură” pentru noi. Afumăm la cald somon infuzat în gin, frigem pe jar pui marinat în lămâie & zaatar sau o porchetta făcută de noi de la zero sau ne desfătam cu porumb copt!

Despre Colțul de dulce (sau cake-bar, cum îi mai zice în târg)

Prăjiturile și torturile se pot degusta oricând la noi în Băcănie, unde gătim totul totul de la zero, fară plicuri și prafuri magice, fără gelatine, coloranți, afanatori sau stabilizatori. Și nu în ultimul rand, pentru că am văzut destule, cake-barul nostru presupune suficient refill cât să ajungă tuturor oaspeților, nu doar celor care ajung primii la bar.

Avem și aici multe de povestit, dar mai bine ne auzim față în față pentru detalii și degustare.

Despre bar

Barul are în oferta băuturi fine, de bună calitate, inclusiv single-malt și cocktailuri contemporane, în tendință, cu ingrediente high-end. Asta pentru că ni se pare esențial să avem oaspeți bine-dispuși, dar fară dureri de cap și alte efecte „colaterale”.

Costuri

Un meniu de bază costă 98 eur + TVA 19% și cuprinde tot ceea ce înseamnă food & bar, inclusiv transport, pahare, veselă, costuri logistice necesare gătitului în deplasare.

Acestuia îi puteți adaugă opțional și tort, cake bar, un bar de gogoși sau un pie bar.

Barmani. Ospătari

Lucrăm cu aceeași echipa de aproape zece ani. Toți cunosc bine locațiile cu care colaborăm, sunt drăguți și foarte responsive la nevoile invitaților. De la cereri specifice (ex: aș avea nevoie de încă o cafea, vă rog), până la cele mai puțin specifice (ex: aveți un piramidon, vă rog?), ospătarii noștri sunt la fel de apreciați și lăudați ca mâncarea pe care o pregătim. Lucru deloc de neglijat, știut fiind că oaspeții remarcă dacă service-ul a fost bun sau nu și ne “taxează” corespunzător.

Numărul barmanilor și al ospătarilor se stabilește în funcție de numărul invitaților, dar ca idee generală, la o nuntă de 100 persoane vom avea nevoie de 1 barman, de 2 ajutori de barman și de 6 ospătari, ca să ne simțim cu toții relaxați și bine servisati. La servirea la masă, mai adaugăm între 3 și 4 ospătari, ca să asigurăm un service relaxat și profesionist.

La totalul evenimentului se adaugă 10% tips care merge către întreagă echipa de ospătari, barmani, bucătari, ajutor de bucătari și doamnele de la vase, adică o echipă de aproximativ 20 persoane care lucrează ca evenimentul vostru să iasă impecabil.

O idee destul de clară vă puteți face asupra costului final al evenimentului consultând documentul pe care l-am intitulat Centralizator costuri și care este editabil, tocmai pentru a putea simula diverse variante.

DESCARCA CENTRALIZATORUL DE COSTURI_sezon 2025

Trebuie să mai știți despre noi și că lucrăm pentru evenimente de minimum 80 de persoane. Dacă evenimentul este mai mic de 80 persoane (dar nu mai mic de 60 persoane), se achită o taxă suplimentară de 1000 euro + TVA.

Dacă vă surâde vreunul meniuri, dar ați vrea să mai schimbați ceva pe ici, pe colo, nu-i nicio problemă. Ne întâlnim, discutăm, propunem, gătim, degustăm.

Sperăm ca propunerile noastre să fie pe placul vostru.

Cele bune,

Ioana și Marius Tudosiei

de la Băcănia Veche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *