Eu cred ca 2017 va fi „Anul Gin&Tonic”. Cred ca Aperolul s-a aplatizat, iar G&T-ul castiga teren in Romania. Pentru ca in Spania, UK, Franta sau tarile nordice e deja la el acasa, insa intr-o varianta mult mai elaborata decat „demult-depasitul” gin + tonic ieftin + felie de lamaie.

Ginul este o bautura spirtoasa care a intrat firesc in viata noastra, insa istoria lui incepe tocmai in secolul XVI, in Olanda.

Stramosul ginului este o bautura pe baza de ienupar si alcool, prescrisa ca leac pentru afectiuni renale, gastrice, lumbago sau guta. Meritul de a fi inventat aceasta bautura medicinala ii revine unui medic pe nume Franciscus Sylvius.

Cam tot pe atunci, soldatii britanici care luptau in Tarile de Jos in Razboiul de 30 de ani, au constatat ca aceasta bautura ii imbarbata, asa ca au numit-o „Dutch courage” si au luat-o cu ei acasa.

Bautura a devenit populara in Regat atunci cand Wilhelm de Orania chiar a permis oricarui englez sa produca ginul in casa. Ginul a pus astfel stapanire pe englezii saraci, fiind o bautura ieftina. In 1730 in Londra erau peste 7000 de magazine in care se vindeau bauturi spirtoase. Evident, aparand distilerii la orice pas, betia a devenit o stare generala. Ginul ajunsese sa fie mai ieftin decat berea iar londonezii „absorbeau” anual aproximativ 50 de milioane de litri de gin.

Era cazul sa se ia atitudine prin The Gin Act, care in 1736 a impus taxe prohibitive. Lumea s-a revoltat, rezultand lupte de strada si cresterea productiei ilegale de gin.

Citeste continuarea pe tudosiei.ro.