La Sanatatea in Bucate ne bucuram astazi de doua deserturi din Bucovina, aduse de Dana Burlacu Visternicu: alivanca si cnegne.
Cnegne este o reteta care se pregatea in trecut in gospodariile romanesti. O idee perfecta, o reteta usoara si gustoasa pentru reciclarea cartofilor. Aluatul este asemanator celui de galuste cu prune (gomboti).
Alivanca se prepara de regula cu branza dulce, insa in Bucovina de nord se face cu branza sarata si cu putin zahar. Desertul nu este foarte intalnit, insa Dana ne-a povestit ca era desertul preferat al lui Ion Creanga iar Radu Anton Roman scria ca alivanca se face in mod traditional la Sfantu Petru.
Alivanca
- 500g branza de vaci
- 3 oua mari
- 50g zahar
- 100g smantana
- 25g unt topit
- 150g malai (faina de porumb)
- 50g faina de grau
- sare
Sos de zmeura:
- zmeura 300g (proaspata sau congelata)
- 150g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 1 lingura zahar pudra
Pentru alivanca facem un sos de zmeura. Zmeura se blendeaza cu putin zahar pudra pana ce avem un piure. Se trece prin sita si se amesteca cu smantana lichida pana obtinem un sos.
Albusurile se spuma. In alt bol, branza se amesteca cu galbenusurile, smantana, putin zahar, faina de grau si malaiul. Albusurile se incorporeaza usor in aceasta compozitie
Se unge cu unt o forma rotunda, se pune compozitia si se niveleaza. Se coace la 180 de grade.
Cnegne
- 400g cartofi fierti
- 250g faina de grau
- 2 oua
- 1 praf de sare
- 250 g pesmet
- 2-3 linguri de ulei (sau unt)
- 1 lingura scortisoara
- 3-4 linguri de zahar tos
sirop de afine
Cartofii fierti se paseaza si se amesteca cu oua, faina, sare. Se framanta pana ce obtinem un aluat moale. Se ruleaza in bastonase si se taie bucatele de doua degete.
Pesmetul se rumeneste intr-o tigaie cu unt, amestecand ca sa nu se arda. Se pune apa la fiert si cand clocoteste se pun bucatile de aluat. Se scot cu o spumiera si se tavalesc prin pesmetul rumenit, amestecat cu scortisoara si putin zahar.
Urmareste inregistrarea emisiunii Sanatatea in Bucate din data de 26 februarie 2017: Alivanca | Cnegne