A fost odata ca niciodata o vreme in care nu ne-am gandit ca o sa mergem la mai mult decat cateva nunti, in special la cei dragi si apropiati. In mod ironic, de atunci am mai fost la cateva sute in cei 9 ani de cand mergem la evenimente, dar nu ca invitati, ci in calitate de gazde si furnizori de mancare. De Mancare cu Gust. 

Am pornit la drum cumva neconvinsi ca asta e drumul nostru, insa uimirea si bucuria din ochii mirilor si a invitatilor cand gusta din mancarea noastra ne-au convins ca asta e, de fapt, drumul nostru. Sa aducem o schimbare in peisajul nuntilor, sa le aratam oamenilor ca da, se poate sa mergi la o nunta, la un botez, sau la orice eveniment si sa iti placa si mancarea. Mult! Atat de mult incat sa simti nevoia sa ne imbratisezi la final, sa ne ceri retete sau sa ne vizitezi apoi ani la rand. Am facut de-atunci sute de evenimente, am strans mii de zambete calde, am vazut emotie si lacrimi la final, am primit imbratisari si multumiri, iar uneori ne-am ales cu prieteni, nu cu clienti.

Cu asa vibe, nu-i de mirare ca specialitatea noastra au ajuns sa fie nuntile relaxate, neconventionale dar totusi atat de chic, cu un aer de petrecere rafinata la gradina, cu familia si prietenii, intr-o zi frumoasa de vara. 

Un eveniment gandit, curatoriat si pus in scena de Bacania Veche, cu un concept unic.

De la chiar inceputurile noastre, gatim in registrul Farm-to-table pentru ca inainte de toate, suntem o bacanie si nu una oarecare, ci una obsedata de ingrediente bune, cu surse de incredere si furnizori la fel de preocupati ca noi de tot ce inseamna hrana premium. 

Asta inseamna ca veti avea un eveniment marca  Bacania Veche, cu tomate din soiuri vechi (avem nu mai putin de 6-7 soiuri deosebite la evenimente, de la tomate-ananas pana la tomate inima-de-bou sau zebra), branzeturi realizate in regim de artizanat gourmet (ex: Mesendorf 65, Chalet Timian, Casaria Dunar, ca sa numim doar cativa), legume de la fermieri ecologici din jurul Bucurestiului care ne livreaza legume si salate proaspete din frunze rare in chiar ziua evenimentului. 

Suntem atat de hotarati sa oferim tot ce e proaspat si bun in sezon, incat ne incapatanam sa frigem vinetele la jar chiar in ziua evenimentului, in locatie, sau sa taiem rosiile (tinute cu grija nici la rece, nici la cald) cu doar 10 minute inainte de aranjarea pe platouri, sa nu arate nici macar o secunda a rosii ofilite, sa spalam salatele din frunze rare frunza cu frunza sau sa facem cartofii la ceaun doar din cartofii proaspeti, taiati pe loc, si nu din pungi congelate. 

Avem shoturi de gazpacho andaluz in meniu? Dam la blender legumele proaspete cu o ora inainte de servire. 

Avem bar de gogosi? Sigur ca le framantam, dospim si rumenim in locatie! Sa fie fierbinti, ca daca-i bal, bal sa fie! 

Nu folosim nimic de la punga, nu reincalzim nimic si nu venim in locatie cu mancare gata montata de la Bucuresti. 

Uneori, intre orele de service, daca “bagati un cap” pana la noi la bucataria din locatie, ne veti gasi filetand pestele si dezosandu-l cu penseta sau rupand coditele de la pastaile verzi proaspete! Ca sa putem gati atat de proaspat si sa putem face toate astea simultan, echipa noastra de bucatari cu care venim in locatie are mai mereu intre 8 si 12 membri, in functie de numarul de invitati si de complexitatea meniului. Sa va mai spunem ca lucram cu aceeasi oameni de la bun inceput? In domeniul nostru, asta spune ceva 🙂

Despre Bufetul Suedez & conceptul nostru de servire a lui

Aranjam mancarea in vase frumoase de ceramica, uneori aduse de peste mari si tari, decoram bufetul cu flori proaspete de sezon si, cel mai important, stam la povesti noi insine cu toti invitatii. De ce? 

Pentru ca avem un Concept Unic: bufet cu servire asistata si povestita de noi insine, live, cu Celebrity-Chef on site, Marius Tudosiei, in fapt chiar capul tuturor “rautatilor” 😊

Cum se desfasoara? E aglomerat?

Invitam pe rand oaspetii la bufetul aranjat ca intr-o imagine idilica a unei mese al-fresco din Toscana (avem experienta multa si tehnici infailibile de a evita aglomeratia) si le povestim fiecarui invitat in parte ce avem pe masa, cum sunt gatite, din ce surse sau cu ce ingrediente speciale le-am pregatit bucatele, astfel incat sa ii ajutam sa inteleaga si, mai ales, sa aleaga exact ce le place. 

Mai impartasim o reteta, mai facem o poza, mai spunem o snoava. Asa am convins zeci de invitati sa guste din mancaruri pe care nu le-ar fi atins niciodata (habar n-am avut cati nu mananca pateu sau rata si totusi, de la noi au mancat si apoi au mai vrut), am tinut cont de preferintele fiecaruia si i-am ajutat sa aleaga exact de vor explicandu-le ce continue Turul Tarii (ex: ce branza e de oaie sau de vaca, daca e pasteurizata sau nu). Desi pare istovitor, ne-am dat seama ca e un serviciu nepretuit pe care il aducem invitatilor si totodata, mancarii noastre.

Despre Meniuri

Desi pornim de la cateva repere, noi nu avem neaparat meniuri fixe, batute in cuie, pentru ca ne-am dorit sa simtiti ca  sunteti de-adevaratelea rasfatati si ca evenimentul vostru este intr-adevar croit asa cum vi-l doriti. Si ne bucura sa vedem ca, de la an la an, nuntile isi schimba aspectul tot mai mult, iar mirii isi doresc experiente cat mai personale si mai libere de “asa trebuie” si “asa se face”. Uneori ne ajutati voi sa fim mai creativi si sa ne depasim propriile bariere, alteori va venim noi in ajutor cu idei si propuneri de meniu potrivite pentru evenimentul vostru.

Am pregatit meniuri pentru nunti atat de diverse incat nu seamana doua intre ele, de la meniu integral vegan pana la meniul unei nunti ca un festival rock, cu burger si cartofi la ceaun, de la meniuri rafinate, elegante, pana la nunti care imbina elemente traditional romanesti cu preparate lejere, cu influente mediteraneene, potrivite unei zile de vara. Am gatit pui tikka pentru o nunta Brit sau gravlax pentru o nunta in stil Scandi. Ne adaptam la nevoi si dorinte, dar va spunem din capul locului daca ceva ne depaseste sau nu suntem siguri de rezultatul final. Pentru ca da, ne place sa fim stapani pe situatie si sa dirijam evenimentul catre cele mai bune rezultate cu putinta.

Despre sarmale

Noi iubim mancarea romaneasca si nici nu ne ferim sa introducem in meniu elemente pur romanesti. Iubim sarmalele, si invitatii pe noi. Se zvoneste chiar ca am face cele mai bune sarmale din targ. 

Despre carnati

Ca sa fie totul limpede, pe aceia ii facem tot noi. De la zero, asa cum facem tot ce punem pe masa. Ca n-am gasit inca nicun carnat care sa ne placa la fel de mult si pe care sa ne putem bizui 100% ca sunt ce trebuie.

Despre Barbeque Live Cooking

Live Cooking e un concept pe care l-am introdus de la bun inceput, in 2015 si l-am testat de atat de multe ori incat a ajuns un fel de „semnatura” pentru noi. Afumam la cald somon infuzat in gin, frigem pe jar pui marinat in lamaie & zaatar sau o porchetta facuta de noi de la zero sau ne desfatam cu porumb copt!

Despre Coltul de dulce (sau cake-bar, cum ii mai zice in targ)

Prajiturile si torturile se pot degusta oricand la noi in Bacanie, unde gatim totul totul de la zero, fara plicuri si prafuri magice, fara gelatine, coloranti, afanatori sau stabilizatori. Si nu in ultimul rand, pentru ca am vazut destule, cake-barul nostru presupune suficient refill cat sa ajunga tuturor oaspetilor, nu doar celor care ajung primii la bar. 

Avem si aici multe de povestit, dar mai bine ne auzim fata in fata pentru detalii si degustare.

Despre bar

Barul are in oferta bauturi fine, de buna calitate, inclusiv single-malt si cocktailuri contemporane, in tendinta, cu ingrediente high-end. Asta pentru ca ni se pare esential sa avem oaspeti bine-dispusi, dar fara dureri de cap si alte efecte „colaterale”. 

Costuri

Un meniu de baza costa 98 eur + TVA 19% si cuprinde tot ceea ce inseamna food & bar, inclusiv transport, pahare, vesela, costuri logistice necesare gatitului in deplasare.

Acestuia ii puteti adauga optional si tort, cake bar, un bar de gogosi sau un pie bar.

Barmani. Ospatari

Lucram cu aceeasi echipa de aproape zece ani. Toti cunosc bine locatiile cu care colaboram, sunt draguti si foarte responsive la nevoile invitatilor. De la cereri specifice (ex: as avea nevoie de inca o cafea, va rog), pana la cele mai putin specifice (ex: aveti un piramidon, va rog?), ospatarii nostri sunt la fel de apreciati si laudati ca mancarea pe care o pregatim. Lucru deloc de neglijat, stiut fiind ca oaspetii remarca daca service-ul a fost bun sau nu si ne “taxeaza” corespunzator.

Numarul barmanilor si al ospatarilor se stabileste in functie de numarul invitatilor, dar ca idee generala, la o nunta de 100 persoane vom avea nevoie de 1 barman, de 2 ajutori de barman si de 6 ospatari, ca sa ne simtim cu totii relaxati si bine servisati. La servirea la masa, mai adaugam intre 3 si 4 ospatari, ca sa asiguram un service relaxat si profesionist.

La totalul evenimentului se adauga 10% tips care merge catre intreaga echipa de ospatari, barmani, bucatari, ajutor de bucatari si doamnele de la vase, adica o echipa de aproximativ 20 persoane care lucreaza ca evenimentul vostru sa iasa impecabil.

O idee destul de clara va puteti face asupra costului final al evenimentului consultand documentul pe care l-am intitulat Centralizator costuri si care este editabil, tocmai pentru a putea simula diverse variante. 

Trebuie sa mai stiti despre noi si ca lucram pentru evenimente de minimum 80 de persoane. Daca evenimentul este mai mic de 80 persoane (dar nu mai mic de 60 persoane), se achita o taxa suplimentara de 1000 euro + TVA.

Daca va surade vreunul meniuri, dar ati vrea sa mai schimbati ceva pe ici, pe colo, nu-i nicio problema. Ne intalnim, discutam, propunem, gatim, degustam. 

Speram ca propunerile noastre sa fie pe placul vostru.

 

Cele bune,

Ioana si Marius Tudosiei

de la Bacania Veche