Escabeche, Imam Bayildi, Adana Kebab, Shakshouka. Recunoastem ca, daca vii pentru prima data la noi in bistro, meniul scris pe tabla poate parea intimidant. Trebuie sa le ceri lamuriri colegilor si poate nu ai chef, asa ca nu-ti asumi riscul de a incerca ceva nou si ramai la clasicele pulpe de pui cu cartofi prajiti.

Pentru ca e pacat sa ratezi experientele gustative pe care ti le propunem in fiecare zi cu entuziasm, ne-am gandit sa adunam aici explicatiile pentru cele mai multe preparate cu denumiri … intimidante.

Somonul Escabeche este o reteta din Tara Bascilor. Somonul este marinat intr-un amestec delicios de vin alb, otet de mere, coriandru, usturoi si portocale, iar gustul e special!

Baba Ganoush  este o salata de vinete libaneza cu vinete coapte, pasta de susan, ulei de masline, usturoi, zeama de lamaie.

Ali Nazik este o specialitate turceasca din carne de miel cu mirodenii, insotita de o crema din vinete cu pasta de susan, iaurt si (uneori) ardei copt.

Papoutsakia e o reteta greceasca de care oricine se indragosteste. E o vanata umpluta cu carne tocata inmiresmata cu ierburi mediteraneene si sos bechamel on top.

Adana Kebab este o specialitate turceasca delicioasa, din carne de oaie, cu mirodenii. De obicei facem si varianta picanta si nepicanta.

Imam Bayildi este o reteta veche, turceasca, iar numele inseamna „imamul a lesinat”. Este o vanata scobita si umpluta cu legume, stropita cu ulei de masline din belsug, parfumata cu usturoi si coapta vreme lunga in cuptor.

Confit de canard sau Duck confit sau confit de rata este o pulpa de rata, confiata. Adica gatita ore in sir, la foc mic, in grasime pana ce devine moale si delicioasa.

Fish chowder este o supa de peste cremoasa si satioasa, cu file de somon si pastrav, lapte, smantana, praz, cartofi. Este o mancare populara in Irlanda, tare-tare buna pe o vreme mohorata.

Shakshouka este un preparat de origine tunisiana, cu oua posate intr-un sos generos de rosii cu ceapa, ardei, cimbru, coriandru, dafin si piper.

Caponata siciliana este o mancare de legume care iti provoaca simturile. Cu vinete, ardei, rosii, masline, capere. O mancare de vara, care te umple de bucurie!

Civet de iepure este o specialitate vanatoreasca din carne de iepure marinata cu vin, gatita lent, cu ciuperci, bacon si parfumata cu foi de dafin. Bun de lesini!

Vita Stroganoff este o combinatie delicioasa de carne de vita, ciuperci si castraveti murati. Reteta vine din Rusia secolului XIX. Se spune ca atunci a fost inventata de un bucatar francez, in onoarea contelui Stroganov.

Pui Kievskaya este piept de pui crocant la exterior, moale si parfumat cu unt si verdeturi la interior.

Quiche este o tarta sarata, frantuzeasca, ce poate contine diverse umpluturi, cu smantana si oua.  Este o mancare satioasa pe care o poti servi calda sau rece, ca gustare dar si ca fel principal la pranz sau la cina, langa o salata verde. Afla mai multe despre Quiche

Galette este o placinta rustica. Un aluatul fraged simplu, framanatat cu unt si faina, numit in termeni frantuzesti pâte brisée. Denumirea de galette vine din Normandia si inseamna placinta intinsa. Umplutura poate fi dulce sau sarata. Afla mai multe despre Galette.