Descriere
SOIUL / SOIURILE: CHARDONNAY
VOL. ALC.: 12%
VIN SPUMANT ALB BRUT. Crama Carastelec are o poveste strâns legată de istoria locului. Primele dovezi ale culturilor de viță datează din Imperiul Roman de la Porolissum-Moigrad. Mai târziu, în Evul Mediu, acte oficiale atestă existența satului (în 1241), reconstrucția a bisericii din localitate și existența viilor deținute de nobili cât și de biserică.
Producția de vin a continuat de-a lungul secolelor, iar în 2011, antreprenori români și maghiari au investit în tehnologie nouă și în spații de depozitare, create special pentru vinuri spumante și efervescente.Pe domeniul Carastelec se cultivă soiurilor clasice (Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay), din care se obţin vinuri cu profil aromatic fructat, proaspăt, elegant şi rafinat. În aceeași zonă este cultivată Fetească Regală pentru vin petiant şi Riesling de Rhin pentru vin liniștit.
Blanc de blancs este obținut exclusiv din soiul alb Chardonnay, de aceea, gustul prezintă un echilibru excepțional între prospețime și maturitate. Prospeţimea este oferită de amestecul notelor de fructe și flori, iar maturitatea este obţinută după învechirea vinului la sticlă timp de 22 de luni.
ASPECT: Galben pai, limpede cu efervescență fină și note autolitice accentuate, produse în timpul celor 30 de zile de maturare în sticla de 1.5 L.
MIROS: Note elegante de patiserie, fructe și citrice.
GUST: Maturarea extinsă oferă vinului arome de brioșă, drojdie și cremozitate completată de prospețimea aromelor de fructe proaspete (pere, mere, piersici) și citrice, susținute de aciditatea fermentației în sticlă proprie, după metoda tradițională.
ASOCIERE CULINARĂ: Delicios alături de scoici aburite cu unt, pește și pui prăjit, gustări cu bulete de brânză ușoară sau brânzeturi moi și grase de tip camembert / brie.
TEMP. DE SERVIRE: 6 – 8°C