Stop risipei, responsabilitate sociala, ospitalitate. Sunt cuvinte cheie dupa care se ghideaza toate actiunile lui Massimo Bottura, unul dintre cei mai cunoscuti Chefi din lume.

Inca din 2015, Massimo a mobilizat in lupta impotriva risipei alimentare alti bucatari, de la cei deja celebri pana la unii dintre cei mai tineri, cu simtul responsabilitatii. Cu totii s-au adunat la Milano cu ocazia Expo Milano 2015 si timp de cateva luni au gatit cu paine uscata si resturi de la pavilioanele Expo.

Pentru mine, hranirea planetei are o insemnatate mai profunda decat mestecarea unei bucati de paine. Expo inseamna sa intelegem cat de mult se arunca si sa luptam impotriva risipei.” spunea Massimo Bottura in 2015, in documentarul Theater of Life.

Cu sprijinul oficialitatilor din Milano, Massimo Bottura a reamenajat cladirea unui teatru vechi, abandonat de multi ani. Artisti, designeri, oameni din publicitate, cu totii s-au implicat in restaurarea si redecorarea locatiei apoi in transmiterea unui mesaj puternic, afisat chiar pe fatada cladirii: „No more excuses!” (Nu mai aveti nicio scuza!)

Si asa, vechiul teatru a devenit Refettorio Ambrosiano – o cantina cu mese comune unde persoanele nevoiase aveau sa primeasca hrana calda, pregatita de marii chefi ai lumii, din resturi alimentare (paine uscata, legume mai urate etc).

Food Waste: Ajuta cu „O masa calda” si limiteaza risipa alimentara

In timpul Expo, Refettorio Ambrosiano a primit 10 tone de mancare de la Co-op’s ‘Supermarket of the Future’, iar la sfarsitul Expo, inca 5 tone de ingrediente au fost donate de diverse pavilioane.

Pe rand, 65 de chefi din toata lumea, printre care si Virgilio Martinez, Rene Redzepi, Jeremy Charles, Daniel Humm, John Winter Russell, Joan Roca, Ferran Adria si Alain Ducasse au gatit acolo.

Bucatarii lumii au ajutat astfel la unirea eticii cu estetica. Bucataria viitorului nu poate servi numai elita oamenilor cu bani. Lupta e una diferita. Nu ne mai folosim tehnicile pentru a crea mancaruri minunate, ci trebuie sa cream mancare cu simt etic.” (Massimo Bottura, Theater of Life)

In 2016, cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Massimo Bottura sustinut de David Hertz (Brazilia) a  infiintat RefettoRio Gastromotiva, cu scopul de a limita risipa alimentara intr-o tara aflata in mijlocul unei crize economice majore.

Pe tot timpul desfasurarii competitiilor s-au gatit aproximativ 5.000 de portii pentru persoanele nevoiase, numai din ingrediente pe cale sa fie irosite provenind din Satul Olimpic (fructe si legume mai urate sau ingrediente cu un termen de valabilitate de maximum doua zile).

Gastromotiva a oferit si consiliere vocationala pentru cei pasionati de gastronomie, inclusiv bucatari, ospatari, patiseri.

Acum, Gastromotiva functioneaza dupa conceptul: „pay for lunch, leave dinner paid”. La pranz este restaurant iar seara devine cantina pentru cei nevoiasi.

Surse: Theater of Life (documentar Netflix), www.nytimes.com

Foto: http://www.theateroflifemovie.com/en/massimo-bottura